Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalen får betala ett högt pris

/
 • ”Pest eller kolera”. På Solängsgården i Österfärnebo har personalen jobbat delade turer i flera år för att helgbemanningen ska gå ihop. Nu börjar det komma på fler arbetsplatser. ”Vi hade att välja mellan pest eller kolera. Jobb varannan helg eller delade turer. Nu har vi både och”, säger Birgitta Liljeholm, närmast kameran.                          På bilden också Karin Johansson och Cariin Eriksson.

Ett arbetspass på förmiddagen. Några lediga timmar mitt på dagen. Därefter jobb till sent på kvällen. Så ser arbetsdagarna allt oftare ut för personalen inom äldreomsorgen i Sandviken.

Annons

– De tänjer och drar i oss för att få det att gå ihop, säger undersköterskan Birgitta Liljeholm.

När ekonomin är dålig och bemanningen bräcklig blir det personalen som får betala priset för att äldreomsorgen ska fungera. Den personalpolitiska ambitionen att ingen ska behöva jobba delade turer eller mer än varannan helg gäller inte längre.

– Vi vill att personalen ska få påverka arbetstiderna så långt det är möjligt. Men i en trängd ekonomisk situation är det pensionärernas behov som måste få styra i första hand, säger Torbjörn Rönnkvist (S), äldreomsorgsnämndens ordförande.

Sliter på personalen

När Kommunal häromdagen slängde ut en fråga till arbetsplatserna om hur bemanningen ser ut svarade 11 av 15 att de i dag antingen måste jobba mer än varannan helg eller ta de förhatliga delade turerna med jobb förmiddag och kväll och däremellan några timmars ledighet som är svår att utnyttja till någonting annat än att förbereda sig för nästa arbetspass.

– Vi går till jobbet två gånger samma dag. Något som man trodde hörde till det förgångna. Men i dag måste vi trolla för att få det att gå ihop, säger Kajsa Elfström på Solängsgården i Österfärnebo.

Hennes arbetskamrat Birgitta Lilijeholm beskriver det målande som att arbetsgivaren tänjer och drar i vårdpersonalen för att få en otillräcklig personalstyrka att täcka ett större behov än vad som egentligen är möjligt.

– Det sliter på personalen eftersom jobbet dessutom är stressigt i sig med ett högt uppskruvat tempot. I dag finns det inte längre utrymme för att ha en dålig dag. Alla måste vara på topp. Många slutar i förtid för att de inte orkar. Det är typiskt att det blir så här inom ett kvinnodominerat yrke. Jag tror inte att delade turer hade accepterats på exempelvis Sandvik.

Svårt att nyrekrytera

Fortfarande är det mest på helgerna som systemet med delade turer tillämpas. Men enligt Kommunal började det komma smygande även under vardagar när det kör ihop sig. På de arbetsplatser där man inte har delade turer måste vårdpersonalen i stället vara beredd att jobba mer än varannan helg.

– En personalpolitik som är under all kritik och som gör att äldreomsorgen får jättesvårt att nyrekrytera. I grunden handlar det om neddragningar och om att bemanningen är för dålig. Vi har försökt ta upp det här med arbetsgivaren, men vi kommer ingenstans, säger Annika Stadin på Kommunal.

Mer läsning

Annons