Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personlig assistent Lex Sarah-anmäld

En personlig assistent inom handikappomsorgen har blivit Lex Sarah-anmäld efter att ha lyft en brukare så att han upplevde smärtor i en månad efteråt.

Annons

Kvinnan arbetar fortfarande inom handikappomsorgen, men har inte längre något ansvar för brukaren i fråga.

I slutet av maj i år skrev brukaren själv till handikappomsorgen och bad om att inte få bli omhändertagen av den personliga assistenten. Brukaren hade då klagat på att det gjorde ont när personen hjälpte honom att förflytta sig. Han bad den personliga assistenten att ringa efter hjälp, men hon lyssnade inte.

Brukaren har periodvis väldigt svårt att ta sig runt själv och då kan det behövas hjälp från mer än en person. Det är då meningen att den ansvariga ska tillkalla mer personal för hjälp, vilket kvinnan den här gången inte gjorde.

När en utredare besökte mannen i slutet av juni upplevde han fortfarande smärtor av lyftet från den personliga assistenten.

Enhetschefen har utrett ärendet och kommit fram till att kvinnan inte längre ska arbeta hos brukaren i fråga. Efter att ärendet vidarebefordrats till kommunens handikappsomsorgsförvaltning har det gått tillbaka till ansvarig sjuksköterska. Hon ska i sin tur göra en allvarlighetsbedömning och se ifall det skickas vidare till socialstyrelsen.

Mer läsning

Annons