Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pinsam miljonmiss

På grund av en redovisningsmiss har Sandviken år efter år gjort en mångmiljonförlust när landets kommuner jämnat ut sina kostnader för LSS.

Enligt handikappomsorgskontoret kan det röra sig om 8–10 miljoner per år. På ekonomikontoret tror man att det handlar om mindre pengar.

– Jag vet inte om det är vi som fallerat eller om det är systemet som varit väldigt otydligt, säger ekonomichefen Kerstin Ryding.

Annons

Sandviken har alltid varit en stor förlorare när landets kommuner sinsemellan reglerat och jämnat ut sina kostnader för LSS (lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade).

Kommuner med låga kostnader för LSS stoppar in pengar i den gemensamma pengapåsen medan kommuner med höga kostnader kan plocka ut miljoner ur samma påse. Detta enligt ett utjämningssystem som bygger på att kommunerna ska vara lojala med varandra eftersom de som tidigare haft institutioner för funktionshindrade fått ta över invånare och därmed kostnader från dem som inte haft institutioner.

Sandviken har som mest lämnat ifrån sig 22 miljoner kronor per år i utjämningssystemet. Något som förklarats med att kommunen har förhållandevis få funktionshindrade och en billig LSS-verksamhet.

Men nu visar det sig att det bara är en del av förklaringen. På grund av en pinsam redovisningsmiss har Sandviken år efter år bjudit Sveriges övriga kommuner på onödigt mycket pengar.

– Det är i alla fall dags att revidera bilden av oss som den billigaste kommunen, säger Peter Olofsson, socialchef för handikappomsorgen.

Det var han som utifrån sin erfarenhet från arbete i andra kommuner började ifrågasätta Sandvikens redovisningsmodell och fann att kommunen har LSS-kostnader som det inte finns LSS-beslut för och som heller inte redovisas som LSS-kostnader till staten.

– Vi skickar elever till särskolan i Bollnäs. Men deras elevboende har aldrig redovisats som den LSS-insats det är. Funktionshindrade elever har rätt till förlängd fritis efter skolans slut högre upp i åldrarna än andra. Även det är en LSS-insats som inte redovisats som en sådan.

Nu när kommunen rättat till felet och börjat redovisa sina kostnader som alla andra blir utfallet 8–10 miljoner kronor bättre än tidigare år, bedömer man på handikappomsorgskontoret.

Enligt en preliminär beräkning inför nästa års utjämning skulle Sandviken plötsligt få pengar i stället för att behöva ge. Något som senare justerats till minus 5 miljoner, vilket dock även det är ett betydligt bättre utfall än tidigare år.

Kerstin Ryding säger att det är näst intill omöjligt att gå tillbaka och räkna ut hur mycket Sandviken förlorat genom åren.

– Då måste man ta reda på vilka individer vi haft och hur de övriga kommunerna redovisat. Men 8–10 miljoner låter för mycket.

Enligt Kerstin Ryding är LSS-systemet en snårig djungel där olika kommuner redovisar sina kostnader på olika sätt.

– Det här är ingen enkel fråga. Jag vet inte om vi fallerat eller om det är systemet som varit väldigt otydligt.

Mer läsning

Annons