Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerade 60 lägenheter i centrala Sandviken – kan få bygga 31

Planerna på ett åttavåningshus med upp till 60 lägenheter föll när kommunen inte ville sälja fastigheten med socialkontorets lokal. Nu ska det bli 31 lägenheter på Baldersgatan – över åtta år efter att ägaren köpt fastigheten.

Annons

16 lägenheter, alla tvåor, kan det bli i det andra huset på Baldersgatan 11, där det nu är parkeringsyta. Totalt kommer det att bli 31 lägenheter, 15 i det första huset, som dessutom har kontorslokal i bottenvåningen.

Det är färre lägenheter än företaget, Förvaltnings AB Midsand, ville bygga när de köpte hela kvarteret av Sandvikens kommun för 16,5 miljoner kronor i februari 2008. Då planerade man 55-60 lägenheter i ett tredelat hus med åtta våningar i den högsta huskroppen.

Läs mer: 60 nya bostäder byggs i Sandviken nästa höst

Så här ska det andra huset på Baldersgatan 11 se ut enligt förslaget. Det blir fyra våningar med fyra tvåor på varje plan och loftgång på andra sidan.

Fredrik Gyllenhammar, vd i Förvaltnings AB Midsand, var kritisk till att kommunen inte ville sälja även fastigheten med socialkontoret, som var undantaget vid köpet 2008, trots att de gjort en värdering av fastigheten som bolaget accepterat.

– Kommunen är medveten om att jag behöver ha fastigheten för att expandera ändå får jag inte något besked. Det känns lite som att de skjuter sig själva i foten. Helst när de vill att fler bygger bostäder i Sandviken, sa han till Arbetarbladet 2011.

Läs mer: Fastighetsägare ryter till åt kommunen

Det första huset, på tre våningar med kontorslokal i bottenplan byggs bakom Arbetsförmedlingen. Det andra huset byggs till höger på den tomt som nu är parkeringsyta.

Nu blir det istället två hus. Det första, med tre våningar, fick bygglov i maj. Båda byggnaderna ska ha ljust gul putsad fasad och zinkgrått plåttak.

Läs mer: Stockholmsföretag bygger 15 nya lägenheter i centrala Sandviken

Även om företaget fått halvera planerna är huset 76,5 kvadratmeter större än detaljplanen medger och en del av byggnaden ligger där man egentligen bara får bygga två våningar. Enligt förslaget är det så små avvikelser att det inte behöver vara ett hinder för att godkänna bygglov.

Eftersom politikerna i Västra Gästriklands samhällsbyggnadsnämnd tar uppehåll under sommaren kommer beslutet om bygglov att fattas av en handläggare. Men först ska grannar och sakägare få en möjlighet att tycka till.

Läs också: Därför byggs det inte på Norra IP – "man måste jobba skithårt i den här staden"

Mer läsning

Annons