Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen och kommunen samarbetar om prioriteringar

Vilka brott är viktigast att bekämpa just där du bor? Det ska polisen komma överens om tillsammans med kommunerna i Gästrikland. Underlaget är polisens egen brottsstatistik som visar vilka som är de största problemen.

I Sandviken har en nybildad arbetsgrupp just haft sin första träff.

Annons

Rikspolisstyrelsen vill att polisen ska samverka mer med landets kommuner för att förebygga brott. Målet är att ha en överenskommelse med kommunledningen vad som ska prioriteras. Hur brottsstatistiken ser ut i den egna kommunen kan polisen lätt plocka fram utifrån antalet anmälda brott och använda som underlag i diskussionerna.

I Sandviken tycker både den lokala polisen och kommunen att de redan har ett gott samarbete med bland annat Brottsförebyggande rådet, Brå, men skillnaden blir att det kommer att finnas ett konkretiserat nedtecknat dokument som är förankrat ända upp i högsta ledningen. Ett tidigare lyckat exempel på samarbete var när kommunen med vissa åtgärder och polisen med andra lyckades få ner antalet bilbrott i Sandviken genom att tillsammans fokusera på just det.

Sandvikens kommuns säkerhetschef Göran Hansson hoppas att flera aktörer ska komma med i brottsbekämpningen nu.

– Beroende på vilka områden som prioriteras kan det vara olika personer och grupper som blir engagerade, säger han.

Tre områden som kan komma att prioriteras är våldsbrott, narkotikabrott och snatterier. Även om polisen i de flesta fall kommer in när ett brott begåtts har de ett stort ansvar att förebygga, men poängterar att de inte klarar av det själva.

– Vi har kunskapen och kan analysera och ge tips hur man går till väga för att undvika brott. När det gäller snatterier till exempel kan man göra allt från kameraövervakning till hur man ställer ut varor i butiken till information på skolor och medling för de som ertappas, säger Sandvikens polischef Rolf Sundqvist.

Exakt hur den lokala överenskommelsen ska se ut ska vara klart i mars nästa år. Nu ska den nybildade arbetsgruppen börja sitt arbete för att ta fram dessa riktlinjer.

Mer läsning

Annons