Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen stänger ute skytteklubbarna

/
  • Utan inomhusskytte. Sandvikens Pistolskytteklubb är nu utestängda från pistolskyttebanan i polishuset och får i fortsättningen nöja sig med utebanan här i Stigen. Här är några av medlemmarna i klubben vars verksamhet nu blir en ren utesport. Från vänster Sven-Inge Jonsson och Kenneth Bergsman från Sandvikens jaktskytteklubb och Bengt Svensson, Sandvikens pistolskytteklubb.

Polisen stänger nu dörren för skytteklubbarna i Sandviken som länge hyrt in sig i polishusets skjutbana.
Motiveringen är att man i fortsättningen behöver ha anläggningen för sig själv.
– Ett riktigt dråpslag för vår sport. Några hållbara skäl har vi inte heller fått, säger Roger Spjuth i Sandvikens Pistolskytteklubb.

Annons

 

Sandvikens kommun investerade i mitten av 90-talet pengar i polisens skjutbana för att skytteklubbarna skulle få en egen ingång och kunna fortsätta träna där på kvällstid utan att störa.

Kommunen har sedan stått som hyresgäst och i sin tur hyrt ut anläggningen i andra hand till Sandvikens Pistolskytteklubb och Sandvikens Jaktskytteklubb.

– Ett jättebra sätt att använda våra gemensamma skattepengar på. Särskilt i dag när det verkligen gäller att optimera nyttjandegraden i alla lokaler och vara ekonomiskt effektiva. Jag har heller aldrig hört att polisen och klubbarna skulle ha haft några samarbetssvårigheter, säger Hans Nilsson, chef för kommunens föreningsenhet.Han blev därför förvånad när polisen nyligen sade upp hyresavtalet och meddelade att klubbarna i fortsättningen inte kan få tillgång till lokalen.

”Vi behöver den själv i en helt annan utsträckning än tidigare”, skriver närpolischefen Rolf Sundqvist i ett e-postbrev till kommunen.

I ett annat e-postbrev nämner ekonomidirektör Pär Roth säkerhetsskäl som huvudargument.

Till Arbetarbladet säger han att det är en samlad bedömning av säkerhet och egen användning som ligger bakom beslutet.

– Det är vår lokal och nu behöver vi ha den själva. Svårare än så är det inte.

Ska poliserna nu börja träna skytte på kvällstid?

– Det är ointressant hur vi använder vår egen lokal.

Sandvikens Pistolskytteklubb med 160 aktiva medlemmar, och med både svenska mästare och Europamästare, tränar tre kvällar i veckan på skjutbanan. Jaktskytteklubben hyr lokalen en gång i veckan.

– För oss är det här ett dråpslag. Åtta månader per år har vi ingenstans att träna efter det här beskedet. Det omöjliggör nyrekrytering av medlemmar. Bygga egen anläggning kan vi glömma. Bara ventilationen kostar multum, säger kassören Roger Spjuth.Han förstår inte vad polisen menar med ”säkerhetsskäl” och säger att klubben aldrig någonsin fått ett klagomål.

– Är det så att polisen nu har råd att träna skytte på kvällarna i stället för att finnas ute bland folk eller är det bara ett svepskäl? Vi har inte fått någon hållbar förklaring.

 

Mer läsning

Annons