Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker vill ha äldreomsorg i kooperativ form i Sandviken

Kristdemokraterna och moderaterna vill förbättra äldreomsorgen genom boenden som drivs av personalkooperativ.

Annons

– Vi diskuterade att lägga ut på entreprenad för några år sedan, personalkooperativ känns kanske mindre farligt, säger Daniel Didricksson, ordförande i kd i Sandviken.

I dag drivs äldreomsorgen i Sandvikens kommun endast i kommunens eget regi. Det är något som kristdemokraterna och moderaterna i Sandviken vill ändra på. Genom att ett, eller flera, äldreboenden drivs som personalkooperativ kan man öka mångfalden och kvalitén, menar de.

– Olika driftsformer gynnar kvalitén. Det blir konkurrens och ingen vill vara sämst vilket gör att omsorgen utvecklas, säger Daniel Didricksson.

De två partierna har lämnat in en motion till kommunfullmäktige och vill att äldreomsorgsnämnden utreder möjligheten att låta något av kommunens äldreboenden drivas som personalkooperativ. Enligt Riitta-Liisa Björk, oppositionsråd m, finns det personal på dagens äldreboenden som är intresserade av att arbeta i kooperativformen eftersom personalen stimuleras och får mer inflytande. Enligt både Daniel Didricksson och Riitta-Liisa Björk har man valt att föreslå personalkooperativ eftersom det kanske känns mindre skrämmande än att lägga ut på entreprenad.

– Många är rädda att släppa vården från kommunen, det kanske är lättare om man pratar i termer om kooperativ, säger Ritta-Liisa Björk, m.

Annons