Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna våndas inför beslut om nakenbad

/
  • Frågan om ja eller nej till nakenbad är ingen stor fråga för andra än de närmast berörda Årsundaborna. När tredje stormötet i ordningen i går hölls i Sandviken för att alla kommuninvånare skulle få säga sitt kom det bara en person som inte var från Årsunda eller som representerade antingen kommunen eller media.
  • Nakenkulturs ordförande Olle Strand blev återigen hårt ansatt vid det tredje stormötet i ordningen om det planerade nakenbadet i Årsunda.

Ömsesidiga beskyllningar om fördomar haglade när argumenten för eller emot nakenbad i går vevades på nytt.

Någon fingervisning om var det slutar gav inte kultur- och fritidsnämndens ledamöter efter det tredje stormötet i ordningen.

– Men hur vi än gör blir det fel, konstaterade ordföranden Ulf Gillström lakoniskt.

Annons

Få kommunala beslut i Sandviken har tidigare tillmätts så stor betydelse att politikerna lyssnat av allmänheten vid inte mindre än tre stormöten innan de efter processer i respektive partier känt sig mogna att fatta beslut.

Men när debatten om ett skyltat nakenbad efter en 150 meter lång remsa av Strandbaden på tisdagskvällen öppnades upp för alla Sandvikenbor, och inte bara de närmast berörda Årsundaborna, var intresset måttligt.

39 personer kom till Folkets Hus. Tolv företrädde kultur- och fritidsnämnden, fem var journalister och en förvaltningschef. Resten verkade med ett undantag vara Årsundabor.

– För Sandvikenborna är det en icke-fråga. Annars skulle de ha varit här, sade Ulf Gillström.

Ett tydligt besked gavs i samband med stormötet. Alternativen Hedåsen och Sörtutt är inte längre aktuella. Kultur- och fritidsnämndens bedömning är att ett nakenbad skulle ta för stort utrymme av de begränsade strandytorna.

Nu handlar det om nakenbad eller inte på Strandbaden och ingen annanstans. Motståndet är starkt från en grupp Årsundabor. Politikerna i kultur- och fritidsnämnden våndas. Nämnden har vid ett tillfälle backat från ett beredningsförslag om att köra nakenbad på försök och ta ned skylten om det inte fungerar. Men 12 juni måste nämnden bestämma sig.

– En öppen fråga. Annars skulle vi inte vara här i kväll, sade fritidspolitikerna när de avkrävdes besked vid stormötet.

Olle Strand, hårt ansatt ordförande i föreningen Nakenkultur, ifrågasatte om fördomar ska få ligga till grund för kommunala beslut.

– Naturister är lika laglydiga, goda och schyssta som andra medborgare, sade han efter det att nakenbadarna uppmanats hålla till för sig själva i skogen där ingen annan ser dem.

Själv blev naturistbasen och författaren anklagad för att ha fördomar mot Årsundaborna som känt sig utpekade som inskränkta och homofober.

– Det enda vi vet är att hur vi än gör så blir det fel, konstaterade Ulf Gillström.

Mer läsning

Annons