Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerresa ställs in efter tidningsartiklar

Politikerna i arbetsmarknads- och trafiknämnden ställer in sin planerade Polenresa med hänvisning till ”vinklade” tidningsartiklar.

– När det ser ut som att vi ska åka för att gå ut och äta och besöka rockklubb känns det inte bra, säger ordföranden Jimmy Rödlund (S).

Däremot åker ett 30-tal tjänstemän på studieresan som planerat.

Annons

Arbetarbladet berättade i somras om att ett 40-tal politiker och tjänstemän från arbetsmarknads- och trafiknämnden med huvudansvar för integrationsfrågorna skulle åka på studieresa till polska Krakow för att bland annat besöka koncentrationslägret i Auschwitz.

Syftet med resan var att få en bakgrund för kommande diskussioner om värderingar, främlingsfientlighet och rasistiska tendenser.


Ifrågasattes av elever
Resan ifrågasattes i ett tidigt skede av skolelever som själva jobbat ihop pengar till motsvarande resor. Eleverna tyckte det var konstigt att de vuxna politikerna och tjänstemännen skulle få åka på skattebetalarnas bekostnad.

Under hösten har granskningen av Polenresan fortsatt i andra tidningar.
Resultatet av mediabevakningen blev att politikerna på tisdagen tog beslut om att stanna hemma.

I den beslutsmotivering som skickades ut efter mötet står det så här:
”Nämnden bedömer att på grund av den journalistiska vinklingen av resan så är det svårt att genomföra resan och politiskt arbeta utifrån utredningsgruppens syfte. Däremot ser nämnden det som viktigt att personalen i förvaltningen kan genomföra planerad besöksresa. Beslut om deltagande för personalen kan därför tas av förvaltningens personalansvariga chefer”.
– När vissa journalister målar upp en bild av att vi ska i väg för att gå på restaurang och rockklubb känns det svårt att genomföra resan med de ambitioner vi hade, säger Jimmy Rödlund.

Betyder det här att ni i framtiden håller er i Sandviken och avstår från alla resor?
– Jag vet inte vad det betyder. Men det är inte så kul när vi har ambitionen att göra någonting seriöst och viktigt och det vinklas som att det handlar om att gå på restaurang och rockklubb, dessutom med felaktiga priser angivna. Jag menar äta, det gör man väl varje dag oavsett var man befinner sig.

Mer läsning

Annons