Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk oenighet om hur företagens lokalbrist ska lösas

Centern vill starta ett kommunalt byggbolag för att lösa näringslivets akuta behov av nya lokaler.
Moderaterna och Folkpartiet tycker att det är en fråga som måste överlåtas åt marknadens aktörer.
Socialdemokraterna minns striden om Sandbacka Park och avvaktar.

Annons

Kommunfullmäktige diskuterade på måndagskvällen situationen med de minst 20 företagen som både kan och vill expandera men som stoppas av brist på lokaler där de kan växa.

Vill starta

Veronica Wernersson och Johnny Sandgren vill starta ett kommunalt Storsjön Bygg AB för att få hjulen att rulla. De båda centerpartisterna begärde i en interpellation besked om var kommunledningen står.

Något tydligt svar gav inte kommunalrådet Peter Kärnström (S). Han antydde dock att han är intresserad nu när lagstiftningen luckrats upp men att han bävar inför en ny Sandbacka Park-process med överklaganden och domstolsförhandlingar.

– Tar det två-tre år innan vi kommer till vägs ände nyttar det inte företagen.

Hoppas på samsyn

Utan att ta ställning för eller emot bygge av företagslokaler i kommunal regi uttryckte Kärnström förhoppningar om samsyn.

– Kunde vi enas om vissa åtgärder på det här området skulle flera av våra företags expansionsproblem kunna lösas, sade han och konstaterade att det trots ett mycket starkt marknadsläge är svårt att få större privata fastighetsaktörer att intressera sig för satsningar i Sandviken.

Oppositionsrådet Riitta-Liisa Björk (M) avfärdade dock tanken på ett nytt kommunalt fastighetsbolag som bygger lokaler som företagen kan växa i.

– Det är ett förlegat sätt att tänka som inte löser de problem vi brottas med. Kom ihåg hur det gick med Sanfab (fastighetsbolag som kommunen tvingades lägga ned sedan revisorerna avslöjat att fastigheterna var övervärderade med 45 miljoner).

– Marknadsekonomin finns även i Sandviken precis som nästan hela världen i övrigt. Det är i den verkligheten vi måste hitta våra vägar. Vi måste lägga tonvikten på proaktiv samverkan och partnerskap.

Inte bra

Dragan Perkovic (FP) tyckte att lösningen med ett kommunalt byggbolag bara är att springa runt och släcka bränder utan att ta itu med grundproblemet.

– I så fall får vi fortsätta bygga åt alla som vill ha lokaler, sade han.

Mer läsning

Annons