Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för elevernas nutidsanpassade Carmen

/
  • TUFF. Carmen, Sandra Alexandersson, stöjder sig mot en polisman spelad av Joakim Södergren Norin.
  • MODERNT. Snabbmatskedjor och graffiti har blivit en del av Hammargymnasiets moderna variant på ”Carmen”. Här är en uteliggare, spelad av Evelina Eriksson-Gladh.
  • DANS. Både sång och dans ingår i föreställningen. Här dansar Malin Hedin i en knallblå peruk.
  • MÖTE. Polisen Don José, spelad av Alexander Oldberg, tillsammans med flickan från landet Micaëla, Linnea Åhlander.

I går var det premiär för Hammargymnasiets estetelevers föreställning, som de jobbat med hela läsåret. Det mustiga triangeldramat ”Carmen” – i en modern tappning.

Annons

Flickorna som i ursprungsversionen jobbar på cigarettfabrik är nu städerskor. Militärerna har blivit poliser. Och i stadsdelen där dramat utspelar sig fylls väggarna av graffiti. Handlingen i estetelevernas ”Carmen” har moderniserats ordentligt – och det har också musiken. I stället för opera får publiken nu höra bossanova och disco.

Men själva intrigen är sig lik. Vi får möta Carmen, som förför polisen Don José men sedan förälskar sig i tjurfäktaren Escamillo – innan föreställningen får en dramatisk avslutning. Rollen som Carmen delas av Sandra Alexandersson och Louise Niska, som spelar rollen i varsin halva av föreställningarna. Förutom estettreorna medverkar också många andra i föreställningen. En orkester ackompanjerar och en 30 personer stark kör från andraårseleverna hjälper till.

Efter premiären i går hölls ytterligare en skolföreställning under torsdagseftermiddagen. Det blir ytterligare en skolföreställning i dag, fredag. Men klassen håller också tre öppna föreställningar, i kväll och i morgon, när familj, släkt och vänner får chans att se dem.

Annons