Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priset för att rädda kyrkan: 10 miljoner

/
  • ÖDESFRÅGA. Nu har Sandvikenspolitikerna fått en prislapp inför beslutet om att riva eller rusta före detta kulturhuset Drottningen som dessförinnan var baptistkyrka.

Nästan 10 miljoner kostar det att bygga om före detta baptistkyrkan mitt i centrum så att det går att använda den.

Det visar en kalkyl som gjorts av en konsult inför avgörandet om det ska rustas eller rivas.

Annons

Frågan om vad ska hända med före detta baptistkyrkan, senare kulturhuset Drottningen, engagerar Sandvikenborna. Den pampiga byggnaden från 1905 är en av de äldsta som finns kvar i centrum. Men det är också en byggnad i förfall som under de senaste åren bara använts sporadiskt.

När Sandvikenhus nyligen i ett utspel föreslog att den före detta kyrkan ska rivas och ersättas med ett modernt köpcentrum kom det både starka protester och spridda applåder.

Från kommunledningens sida har man varit tydlig med att byggnaden måste komma till någon form av användning om den ska stå kvar.

För att få en prislapp på en upprustning har tekniska kontoret gett Fastighetsutveckling i AB i uppdrag att göra en grov kostnadskalkyl.

– Problemet är att vi inte vet vilka hyresgäster som vi ska rusta för eftersom vi inte har någon klar att stoppa in, säger tekniska chefen Erika Ågren.

Förutsättningarna som konsulten gavs var att utgå ifrån var en butikslokal i kyrkobyggnaden med personalutrymmen mot baksidan, ny entré mot Hyttgatan samt totalrust av de två lägenheterna.

Prislappen hamnade på 9,7 miljoner kronor exklusive moms. Och då ingår inga åtgärder av brandskydd, värmesystem eller någon utrustning för verksamheten.

– Det här gör att hyran hamnar på 2 000 kronor per kvadratmetern eller mer. Det blir det definitivt svårt att få ut av hyresgästerna. Alternativet är att byggnaden betraktas som så värdefull att kommunen är beredd att ta en kostnad för att ha den kvar. Nu finns det i alla fall någonting att ta ställning till, säger Erika Ågren.

Sedan nya stadsarkitekten Helena Tallius Myhrman gett sitt råd är det ytterst upp till politikerna att ta ställning för rust eller rivning.

Mer läsning

Annons