Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Profilstark lokalpolitiker som kämpar mot rasism

Den 58-årige s-politikern i Sandviken Battal Batti, som nu misstänks för anstiftan till två mordförsök, har genom åren gjort sig känd som en profilstark lokalpolitiker. Flera gånger har han figurerat i lokala medier, ofta i frågor som rör invandringspolitik.

Annons

2004 berättade han i Arbetarbladet om hur han hotats av rasister, som i ett brev skickat med en bild på honom med ett hakkors i pannan och budskapet att han ska återvända till den turkiska delen av Kurdistan.

Han kom till Sverige 1985 som flykting, efter att ha varit politiskt aktiv i hemlandet under 70-talet. Två år satt han i fängelse för sin politiska kamp innan han lämnade Turkiet.

I hemlandet hade han studier till civilekonom bakom sig, men i Sverige slog han sig in på restaurangbanan. Sedan några år har han lämnat restaurangvärlden bakom sig; i stället har han en konsultfirma som bland annat hjälper restauranger med bokföringen.

Förra året uppmärksammades Battal Batti och hans dotter Iyan Batti i flera artiklar i Arbetarbladet. Dottern hade då kommit till Sverige efter 13 år som gerillasoldat inom PKK och hotades av utvisning till Turkiet och en väntande fängelsevistelse.

Battal Batti är nu aktiv inom socialdemokraterna, men har ett förflutet som centerpartist. År 2000 bytte han parti efter en tids politisk time out. Han sitter i fullmäktige sedan början på 2000-talet och har ett förflutet i flera av Sandvikens kommuns nämnder.

Annons