Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt för tryggare hyresgäster fortsätter

Trygghetsprojektet på Nya Bruket har blivit så lyckat att det nu kan bli en fortsättning i ytterligare tre år.

Annons

– Magkänslan är att vi fått bra kontakt med dem som bor här och lyckats skapa viktiga mötesplatser, säger Git Sundberg på ABF.

Med musikprofilen Anders ”Kråkan” Ågren som projektledare gick sju organisationer ihop för att göra bostadsområdet Nya Bruket till en tryggare och bättre plats att bo på.

Detta efter en orolig period med gängbråk, kriminalitet och hyresgäster som uttryckte rädsla för att vistas utomhus på kvällarna.

– Vi trodde att det var ett integrationsprojekt som vi gick in i. Men ganska snart märkte vi att det handlade mer om otrygghet och generationsklyftor, säger Git Sundberg, verksamhetschef på ABF.

Hon beskriver arbetssättet som ”något så 70-talsflummigt som att skapa mötesplatser”.

– Det kan handla om sådana enkla saker som att få folk att lyfta på blicken, hälsa på varandra och upptäckta att ungdomarna som står och hänger i gäng inte är farliga.

Projektet upphörde egentligen vid årsskiftet efter 18 månader men har levt vidare på övertid. Nu har projektgruppen begärt att få fortsätta jobba i ytterligare tre år.

Förutom ABF är det Sandvikenhus, Hyresgästföreningen, IOGT/NTO, Gästrike Räddningstjänst, Unga Örnar och Sandvikens kommun som ingår i projektgruppen.

Mer läsning

Annons