Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psoriasispatienter tvingas åka till Gävle

/
  • stängt. Ingvar Larsson, psoriasissjuk och styrelseledamot i Svenska psoriasisförbundets lokalförening i Sandviken, känner på den låsta dörren. Så här har det sett ut i ett halvår efter att hudklinikens ljusbehandlingsenhet på Torggatan i Sandviken stängde igen.

Sedan ett halvår tillbaka kan inte psoriasissjuka få
behandling i Sandviken.
Det innebär att det är både dyrt och tidskrävande att ta sig till Gävle för en ljusbehandling som är över på några få minuter.

Annons

– Behovet att få hjälp på hemmaplan är stort,
säger
Ingvar Larsson, en av de drabbade.

I dag på Världspsoriasisdagen uppmärksammas den sjukdom som 125 miljoner människor i världen lider av. De flesta av oss associerar psoriasis med fjällande rodnade torra fläckar på kroppen, men sjukdomen sätter sig också på lederna. Psoriasis är inte livshotande, däremot tycker många drabbade att livskvaliteten påverkas kraftigt och sjukdomen medför inskränkningar socialt och i yrkeslivet.

– Därför är det positivt att den är relativt lättbehandlad. Just tillgången på behandling är en enkel åtgärd för att vi ska kunna leva ett bättre liv, menar Ingvar Larsson, själv drabbad av psoriasis och en av styrelseledamöterna i Svenska psoriasisförbundets lokalförening i Sandviken med 160 medlemmar.

I Sandviken går det inte längre att få ljusbehandling, hjälp med smörjning eller medicinska bad. Sedan ett halvår tillbaka är landstingets hudmottagnings ljusbehandling på Torggatan stängd och utrustningen magasinerad.

Ingvar Larsson liksom de andra drabbade i Sandviken och Hofors måste nu ta sig till hudkliniken på sjukhuset i Gävle, där det är drop-in en timme på morgonen och kvällen och övriga tider tidsbokning. Eftersom en ljusbehandling, som är mycket effektivt på just psoriasis, tar mellan 14 sekunder och sju minuter blir det långa och kostsamma transporter att ta sig till Gävle för en så snabb behandling.

– Många låter bli, det blir helt enkelt för krångligt, säger Ingvar Larsson.

Att mottagningen i Sandviken slog igen hade att göra med att de båda centrala hälsocentralerna i Sandviken flyttade upp till sjukhuset och att den enda anställda på ljusbehandlingen då blev ensam kvar. Av säkerhetsskäl tillåter inte landstinget ensamarbete.

– Det kan jag förstå men jag konstaterar samtidigt att de stängde utan att erbjuda något alternativ. Vi väntar fortfarande på besked.

Mer läsning

Annons