Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga turister i sommar

/
  • TITTUT. Paret Bernt Hellström och Laila Hellström från Härjedalen är vana campingbesökare och favoriten är Strandbaden i Årsunda.Foto: Catharina Sandström

Trots kristider har det varit rekordsäsong för turismen i Sandviken i sommar. Anledningen verkar vara att fler väljer att turista på hemorten när hålen i plånboken blivit för stora, vilket kan bli både billigare och roligare.

– Vi slog besöksrekordet på turistbyrån i sommar med 150 besökare på en dag, säger Eva Hofstrand, turistchef i Sandviken.

Annons

När det råder ont om pengar i kristider kan man kanske tro att det även ska synas under semestersäsongen, men det stämmer inte.

På turistbyrån i Sandviken märkte man under sommarmånaderna av det ökade trycket. Det verkar som om fler väljer att stanna på hemorten i‑stället för att ta en utlandsresa.

– Generellt sett tror jag att det beror på att man vill turista mer på hemorten. Man vill göra kortare resor till och från hemmet och det kan bli billigare. Sedan har vi också haft väldigt bra väder i sommar, säger Eva Hofstrand.

Vad är det då som har lockat turisterna till att vilja vara hemma på semestern? Enligt Eva Hofstrand har det varit en bra sommar vad gäller attraktioner och musikevenemang som bland annat Kammarmusikfestivalen och Sommarrock som har lockat turister. Men framför allt är det olika boenden och badplatser som turister frågat om. Strandbaden i Årsunda och Emmabåten är en av de attraktioner som dragit mycket turister under sommaren.

– Det är jätteroligt, vi har verkligen märkt av trycket här under sommaren och har haft fullbokat nästan hela tiden. Vi har haft turister både från Gävle, Uppsala och Stockholm, men även ifrån Skåne, säger Helena Fröhler, ägare av Strandbaden.

Ännu är säsongen inte slut. Husvagnarna står på rader när Arbetarbladet besöker Strandbaden och enligt Helena Fröhler är det fortfarande ganska fullbokat i stugorna och på campingplatserna.

– Säsongen började tidigt och nådde väl sin kulmen de två sista veckorna i juli och i början av augusti, men det är fortfarande mycket och till helgen är det redan fulbokat, säger Helena Fröhler.

Turistparet Bernt Hellström och Laila Hellström från Härjedalen kom till Strandbaden för några dagar sedan med husvagnen. De har varit där tidigare och har också märkt av det ökade trycket av turismen under sommaren.

– Andra gånger som vi har varit här har vi inte behövt ringa och boka plats, då har vi bara kunnat åka hit. Men denna sommar var vi tvungna att boka långt innan. Vi bor i Sveg sedan några år, men kommer från Gävle så det är en självklarhet att åka hit. Vi trivs väldigt bra här och det är så fint. Det är nästan som att komma hem, säger Bernt Hellström och får medhåll av hustrun Laila Hellström.

Carina Berglund

Mer läsning

Annons