Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Religiösa möten med Fryshuset

Fyra ungdomar från Fryshuset berättar i dagarna sina livshistorier för gymnasieelever i Sandviken och Gävle.
– Syftet är att personifiera religionen, säger Sarah Beg som är en av projektledarna som just nu turnerar runt i länet.

Annons

Mötet är en del av projektet "Integration, religion och nya överenskommelser" som drivs av Region Gävleborg. Målgruppen är elever på högstadiet och gymnasiet.

Den turné som Fryshuset nu är ute på syftar till att skapa förståelse för olika religioner.

– Syftet är att personifiera religionen, vi vill visa att man kan vara kristen, jude, muslim och hindu på olika vis. Och vi vill också visa att man kan identifiera sig med mer än bara ens religion, säger Sarah Beg.

De fyra ungdomarna från Fryshuset i Stockholm är en del av en pool med storytellers som åker runt och berättar om sig själva, sina religiösa och etniska bakgrunder.

Eleverna får sedan utforska vad de kan ta med sig från berättelsen genom att identifiera vad de fått för kunskap av mötet, vilka likheter de hittar, vilka intressen och chanser mötet skapade och hur berättelserna komplicerat deras världsbild.

– Det är ju jätteintressant att höra deras egna berättelser i stället för att läsa om olika religioner i en bok. Jag tänker att det är ett väldigt bra sätt att lära sig på, säger eleven Jocke Östergren och han får medhåll av klasskamraten Linnéa Olén.

– Det är ett bra sätt att lära sig på eftersom det är lätt att ta in andra människors berättelser. Och just eftersom alla är och kan så mycket olika saker breddar man sina vyer.

Även religionsläraren Jennie Axelson välkomnar det nya inslaget i undervisningen.

– Just det här med religion och identitet är en viktig del av nya läroplanen. Det är ju inte samma sak. Den här typen av möten är ju ett jättebra sätt att förebygga fördomar.

Mer läsning

Annons