Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renare vatten från Sandvik kostar 70 miljoner

I slutet av sommaren börjar Sandvik installera ett biologiskt reningssteg i reningsverket i Sandviken. Det kompletteras med ett nytt ställverk som ska förse anläggningen med elkraft.
Investeringarna kostar sammantaget cirka 70 miljoner kronor och ska medverka till att vattnet i Storsjön blir bättre.

Annons

Den biologiska reningen ska tas i drift sommaren 2012 och trimmas in så att den några månader senare ska klara de hårdare miljökraven.

Miljödomstolen krävde att Sandvik senast hösten 2010 skulle införa biologisk rening. Men företaget fick ytterligare två år på sig efter finanskrisen.

Biologisk rening

Den biologiska reningen innebär att bakterier äter upp syraförbrukande ämnen som försämrar vattnet och hotar det naturliga livet i sjön.

Stefan Hedström, chef för avfalls-, mark-, vatten- och avloppsfrågor på Sandvik Materials Technology i Sandviken, konstaterar att utbyggnaden av reningsverket gör att Storsjön ”mår bättre” – åtminstone om man också räknar in minskade utsläpp från kommunens reningsverk och sommarstugor kring sjön.

Minskar sårbarheten

Den nya anläggningen behöver mer elström och därför behövs det nya ställverket, vilket också minskar sårbarheten vid strömavbrott och ger reservkraft.

Mer läsning

Annons