Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Restaurangskolans fans firade 50 år

/
 • Största fansen. Maud Andbro, Jan Eriksson, Birgitta Eriksson och Lennart Ocklind är Restaurangskolans mesta stamgäster. De har ätit lunch där                    sedan skolan startade för 50 år sedan. ”Vi är Restaurangskolans största fans”, säger de glatt.
 • Nöjda med maten. Ingrid Spjut och Margareta Andersson, båda föredetta ekonomibiträden på Restaurangskolan verkar väldigt nöjda med förrätten. ”Maten är jättebra”, säger de.
 • Fixar förrätt. I köket ordnar Sebastian Alneberg det sista med andra förrätten. ”Allt är under kontroll”, säger han.
 • förväntansfulla. Jens Wiklund, gammal elev och lärare på Restaurangskolan och vars pappa dessutom var en av skolans grundare, och Yvonne Söderqvist, som är lärare i dag, är förväntansfulla inför kvällen. ”Det verkar arta sig bra. det är kul med utställningen här också”, säger Jens Wiklund och syftar på gamla fotografier som hängts upp.Foto: David Holmqvist
 • os-vinnare. Sven-Åke Larsson är både före detta elev och lärare – och dessutom vinnare av Sveriges första guld i matlagnings-OS 1997. ”Jag gick ut Restaurangskolan 1967. Det var Sveriges bästa skola på den tiden”, säger han

Varje dag i 40 år har Maud Andbro ätit mat på Restaurangskolan i Sandviken.

I går när skolan firade 50 år var hon såklart inbjuden.

– Det är så gott och trivsamt och trevligt här. Restaurangskolan är det bästa med Sandviken, säger hon glatt.

Annons

Maud Andbro och tre andra stamgäster, som besökt restaurangen ända sedan starten för 50 år sedan, tröttnar aldrig på skolans mat.

– Nej, de är så påhittiga här, de kommer alltid på någon nytt, säger de medan de står och minglar med varsitt glas i handen.

De är fyra av de totalt 40 gästerna som bjudits in till jubileumet. Det pratas och skrattas i salen. Många av gästerna är gamla lärare och elever, men även branschfolk och nuvarande lärare är där.

Sven-Åke Larsson är både före detta elev och lärare – och dessutom vinnare av Sveriges första guld i matlagnings-OS 1997.

Sveriges bästa skola tidigare

– Jag gick ut Restaurangskolan 1967. Det är en jättebra skola. Det var Sveriges bästa skola på den tiden, säger han.

Han är på topphumör och vet att det kommer att bli en kul kväll.

– Det är så roligt att träffa gamla kolleger från stenåldern, skrattar han.

Medan gästerna roar sig är det spänt och nervöst i köket. Fem rätter är förberedda och lärarna har valt ut vin. Annars är det Restaurangskolans sistaårselever som själva har bestämt allt, meny, bordsdekorationer, dukning och inbjudan. Festen är halva klassens projektarbete och sju av eleverna ansvarar för serveringen, och sju ansvarar för maten.

– Allt är under kontroll, säger Sebastian Alneberg, som gör i ordning det sista inför serveringen av andra förrätten.

– Men lärarna vill att vi ska presentera maten, fast det är ingen som vågar, säger han.

Ute i salen har gästerna satt sig till bords.

Margareta Andersson och Ingrid Spjut, båda pensionärer och före detta ekonomibiträden på skolan, verkar väldigt nöjda med första förrätten.

– Maten är jättebra, säger de.

Mer läsning

Annons