Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ronalds verk når ut i världen

/
  • HÅRT JOBB. Efter tre års arbete håller författaren Ronald Fagerfjäll äntligen resultatet  i sin hand. Boken om Sandviks 150-åriga resa är det senaste kapitlet i storföretagets historia. I dagarna får Sandviks alla 50 000 anställda boken.
  • ut till alla. Så här ser värdehandlingen ut som kommer med posten till alla Sandvik-anställda  i Sverige i dagarna. Med den i handen kan man sedan kvittera ut en egen jubileumsbok.
  • MEDVERKANDE. Det är många som varit med om tillkomsten av boken som Sandvik ger ut i samband med företagets 150-årsjubileum. Närmast kameran Per-Henrik Bergek på Sandviks informationsavdelning som varit projektledare.

I dagarna får Sandviks alla 50 000 anställda i världen boken om företagets 150-åriga resa.

– Jag har aldrig tidigare fått skriva en bok med så mycket resurser. Det har varit fantastiskt! säger författaren Ronald Fagerfjäll.

Annons

Det har getts ut tre jubileumsböcker om Sandvik, men nu kommer The Sandvik Journey som speglar hela historien från 1862 då Högbo Stål & Jernwerks AB grundades fram till den extra bolagsstämman i december förra året då man beslöt att flytta huvudkontoret från Sandviken.
Författaren, journalisten och historikern Ronald Fagerfjäll, som fick det här beställningsuppdraget redan 2009, säger att han imponerats över Sandviks förmåga att anpassa sig till ny teknik, att det är nyckel till framgång och – vad han tror – även receptet för framtiden.
– Den röda tråden i boken är internationaliseringen. Sandvik var tidigt ett globalt företag. Det är inget som kommit i modern tid, poängterar han.
The Sandvik Journey trycks upp på svenska och engelska i 100 000 exemplar. I Sverige får de anställda en värdehandling per post nu i dagarna som innebär att de kan hämta ut var sin bok.
Boken berättar om flera parallella resor med fokus på geografi, produkter, utveckling och människor. Det är en komplex bild som ges. Viktiga skeden i företagets historia beskrivs i berättande text varvat med mycket bilder. Mängder med information ska in på sidorna.
– Det är förhoppningsvis så bra skrivet att du läser den som mer än bara en bok att hämta fakta ur. Själv tycker jag att det finns många väldigt spännande händelser, säger Ronald Fagerfjäll.
Inget är lämnat åt slumpen när det gäller detaljer. Faktagranskningen är omfattande med många inblandade. Framför allt har före detta Sandvikanställde Anders Vrethem lusläst årsredovisningar, den tidigaste från 1911 på fem sidor. Han har också tagit fram en tidslinje.
– Mitt problem är att jag finner allt intressant, säger han.

Mer läsning

Annons