Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusning till butikerna efter säkra hjälmar

/
 • slut på hjälmar. Det nya skärpta säkerhetskravet från Sandvikens kommuns sida efter den tragiska dödsolyckan          på en förskola i Järbo i onsdags fick i går föräldrar att rusa till butikerna både i Sandviken och Gävle på jakt efter en hjälm med grönt säkerhetsspänne. Både på Team Sporta och Intersport i Sandviken tog de säkra hjälmarna snabbt slut.        ”Vi har beställt hem en jätteladdning med nya som förhoppningsvis ska komma i morgon (läs i dag). Många som har varit inne är skakade över det otäcka som hänt”, sa Micke Skoog på Team Sportia.

Efter onsdagens tragiska olycka på Grodans förskola i Järbo skärper kommunen säkerhetsreglerna för samtliga förskolor i Sandviken.

Annons

Den treåriga pojken som omkom bar en äldre hockeyhjälm med rem under hakan. Från och med nu tillåts endast hjälmar med grönt säkerhetsspänne som löses ut vid belastning.

I går blev det rusning till butikerna efter de säkra hjälmarna.

Det var på onsdagseftermiddagen som en treårig pojke omkom efter att ha fastnat med hjälmen när han klättrade i ett träd på förskolan Grodans gård. Personalen var snabbt fram och fick loss honom. Men remmen hade tryckt mot halsen och pojken var medvetslös. Han fördes till Gävle sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Vid olyckstillfället bar den lilla pojken en vanlig ishockeyhjälm av märket Jofa med en enkel rem under hakan med ett knappspänne.

Med anledning av olyckan kallade förskolechefen Anita Persson i går förmiddag alla förskolechefer i Sandvikens kommun till ett krisledningsmöte med en genomgång av säkerhetsrutinerna.

– Vi har gått igenom och uppdaterat rutinerna för utevistelse på samtliga förskolor, både de fristående och kommunala, och framför allt när det gäller hjälmanvändningen, sa hon efteråt.

Skrotat alla lånehjälmar

På de kommunala förskolorna finns regler för utevistelse som säger att barnen ska ha hjälm när de åker pulka. Det är föräldrarna som ska ta med egen hjälm till barnen, men många förskolor har också ett antal lånehjälmar.

I går skotade förskolorna alla hjälmar utan säkerhetsknäppe. Nya ska köpas in. Personalen började också informera föräldrarna om vikten att välja rätt hjälm.

– Vi ska bara ha hjälmar med grönt spänne som löser ut vid en olycka, sa Anita Persson.

Grodans förskola är ett fristående föräldrakooperativ. Även på de fristående förskolorna i Sandviken blir det obligatoriskt med användning av sådana hjälmar.

– Vi har tillsynsrutiner på våra fristående förskolor där en punkt är säkerhet. Vi har en checklista som vi går igenom med dem varje år och som de ska ha rutiner för. Hjälmanvändning har tidigare inte funnits med på den checklistan, berättade Anita Persson.

Får nya hjälmar i dag

Det nya kravet från kommunens sida fick i går föräldrar att rusa till butikerna både i Sandviken och Gävle på jakt efter en hjälm med grönt säkerhetsspänne. I Sandviken sålde både Team Sportia och Intersport redan tidigt på dagen slut på de säkra hjälmarna, medan Cykelbyggarna hade kvar av sitt lager.

– Vi har beställt hem en jätteladdning med nya som förhoppningsvis ska komma i morgon (läs i dag). Många som har varit inne är skakade över det otäcka som hänt, sa Micke Skoog på Team Sportia.

Mer läsning

Annons