Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S i Sandviken vill stoppa alla friskolor

/
  • INGA FRISKOLOR. Robert Sten vill riva upp systemet med friskolor. Han har tillsammans med Hans-Olov Frestadius skrivit en motion till Socialdemokraternas partikongress som fått uppbackning av styrelsen för Sandvikens arbetarekommun.

Socialdemokraterna i Sandviken vill stoppa alla friskolor och skattefinansierade privata vårdföretag.
– Privat drift är fel verktyg när det handlar om medborgerliga rättigheter, säger Robert Sten.
Att S-styrda Sandvikens kommun själv driver friskola ser han bara som en anpassning till det system som gäller i dag.

Annons

Tillsammans med Hans-Olov Frestadius har Robert Sten skrivit en motion till partikongressen i höst som går ut på att vård, skola och omsorg ska finansieras och drivas offentligt. Alltså: bort med alla friskolor och privata vårdföretag.

Motionen har fått uppbackning av arbetarekommunens styrelse och därmed en extra tyngd i processen inför kongressen.

– Syftet med privata företag är att maximera vinsten medan syftet med den offentliga sektorn är att maximera servicen till invånarna. Det går inte ihop, säger Robert Sten.

I motionen kallar de båda Socialdemokraterna entreprenaderna inom den offentliga sektorn för ett ”angrepp på den svenska välfärdsmodellen”. På sikt, menar Robert Sten och Hans-Olov Frestadius, medför det att incitamentet för den offentligt finansierade välfärden sjunker och ersätts av individuellt finansierade lösningar i form av exempelvis privata sjukförsäkringar.

– Ja, det är klart att det kommer att ta tid. Men det tog lång tid att bygga upp välfärden också och det får gärna ta tid bara det går åt rätt håll.

– Det är en anpassning efter det system som vi befinner oss i nu. Blir det ett annat system får vi anpassa oss efter det.

I en egen motion, som även den fått stöd av arbetarekommunens styrelse, föreslår Robert Sten att offentligt finansierad vård och skola inte ska få bedrivas i vinstsyfte. Det är alltså en mjukare linje som tillåter exempelvis friskolor. Men bara så länge de inte har vinstsyfte.

Andra motioner till Socialdemokraternas kongress som arbetarekommunens styrelse ställt sig bakom handlar om bland annat stopp för utförsäkring av arbetslösa (LO-fackens S-fackklubb), stopp för inskränkningar av offentlighetsprincipen (Ann-Catrin Brockman) samt återinförande av Arbetslivsinstitutet (LO-fackens S-fackklubb).

Annons