Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir Bangen 2016: "Vi har gjort ett väldigt bra jobb"

/
  • Kristin Amparo, kanske mest känd för megahiten
  • Ebbot Lundberg uppträder med bandet Håkan Broström New Places Orchestra.

Bangen Jazz- & Bluesfestival ess i rockärmen för en lyckad festival 2016 är artister som hos gemene man kanske inte förknippas med genrerna.
Ebbot Lundberg, Cleo och Kristin Amparo kommer exempelvis.
– Men Kristin har sjungit till mycket jazz, säger Peter Fredriksson, festivalgeneral.

Annons

LÄS MER: 7 saker vi minns från Bangen

De tre stora kommersiella namnen i all ära – det är en riktig jazzlegendar som Peter Fredriksson mest av allt ser framemot själv.

– Robben Ford, det är en världsgitarrist som spelat med Miles Davis. Det känns förstås kul att kunna locka lite internationella namn.

Draget att boka exempelvis Kristin Amparo och Ebbot Lundberg är en strategi för att locka några som vanligtvis inte hade sökt sig till Stadsparken i Sandviken för Bangen.

LÄS MER: Mr Bangen fyller 70 år

– Kanske kan det locka en lite annan publik. Det är lite kul faktiskt, Apocalyptic Brass Collective var ju med i Mix Megapol alldeles nyligen. Det är inte alltid vi bokar "Mix Megapol-artister", säger Peter Fredriksson.

– Jazz är fantastisk musik. Man ska bara våga ta steget, fortsätter han.

Apocalyptic Brass Collective har dessutom med sig rappartisten Cleo som gäst.

Festivalen är nu inne på sitt 26:e år. Den stora nyheten till årets upplaga av Bangen är "Årets hemvändare". Det är tänkt att Bangen från och med i år ska lyfta fram en Sandvikenbördig artist genom att artisten kör en konsert och agerar konferencier under festivalen.

I år blir det tenorsaxofonisten Klas Toresson som får äran – och hans konsert blir en hyllning till Sandvikenikonen Jonken Jonsson, också han tenorsaxofonist.

Peter Fredriksson räknar med att omkring 1 000 personer per dag besöker festivalen.

– Det hade vi ifjol men förhoppningsvis kan det komma lite mer folk än så. Vi verkar inom en genre som får kämpa. Jag tycker vi har gjort ett väldigt bra jobb.

LÄS MER: Bangen lockade fler än i fjol och bjöd på många höjdare

Mer läsning

Annons