Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så går det för Sandvik – Arbetarbladet sände direkt när rapporten presenterades

/

Sandviks vinst rasade och aktieägarna får räkna med mindre utdelning.
– Men den underliggande vinstmarginalen är faktiskt inte så dålig som den ser ut, säger Björn Rosengren i en kommentar till sin första kvartalsrapport som Sandviks vd.

Annons

Både försäljningen och orderingången minskade under fjärde kvartalet och vinsten före skatt blev 266 miljoner kronor. Det kan jämföras med 2 187 miljoner för fjärde kvartalet 2014.

– Hela omvärlden är turbulent i dag, inte minst inom olje- och gasindustrin och gruvdelen som påverkar oss. Kina har också visat sig vara svagare än vi hoppats, säger Björn Rosengren som tror att även 2016 kommer att vara "utmanande" för Sandvik.

Resultatet tyngs av engångskostnader på 1,5 miljarder kronor, vilket bland annat har att göra med nedläggningar av fabriker. Under fjärde kvartalet lanserades sista delen i Sandviks omfattande sparprogram som startade hösten 2013. Totalt läggs 23 fabriker ned och elva av dem hade stängts vid årsskiftet.

Björn Rosengren lyfter fram kassaflödet, det högsta i bolagets historia. Mycket pengar flyter alltså in i koncernen trots det tuffa läget på marknaden.

– Det hjälper oss att bli mer flexibla framöver. Sen tycker jag att många av våra verksamheter har gjort bra ifrån sig, säger han och pekar bland annat på Sandvik Materials Technology (SMT) som lyckats sälja och minska sina lager trots låg efterfrågan.

Något nytt stort sparprogram blir det inte under 2016, fastslår han.

– Däremot kommer SMT och alla andra affärsområden få jobba hårt med att anpassa sin struktur till det rådande läget.

För helåret 2015 visar Sandvik en vinst före skatt på 5,3 miljarder kronor – cirka 3 miljarder sämre än 2014.

När skatten är dragen återstår 1,7 miljarder kronor.

Koncernstyrelsen föreslår att aktieutdelningen sänks från 3,50 till 2,50 kronor per aktie. Det betyder att aktieägarna får dela 3,1 miljarder kronor.

Sandviks ledning lyfter fram att helårsresultatet tyngs av engångskostnader på 3,3 miljarder kronor.

– Vi räknar inte med att ta engångskostnader under det kommande året, säger Björn Rosengren.

När rapporten presenterades i World Trade Center i Stockholm på onsdagen betonade Rosengren att Sandvik ska vara nummer ett eller nummer två på marknaden. De delar som inte når upp till det kan komma att ifrågasättas och kanske säljas.

– Ur kundens perspektiv ska vi vara det första valet. Är man inte det första valet, om man inte har rätt produkter och är marknadsledande, då blir det ofta priset man får konkurrera med. Sandvik är inget priskonkurrerande företag, då blir det mycket svårare att tjäna pengar.

– Vi ska se till att vara världsledande inom de teknologier och produkter. Då kan vi tjäna pengar, vara prisledande och ta bra betalt. Vi vill se till att all vår verksamhet uppfyller de kraven, säger Björn Rosengren.

Mer läsning