Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så jobbar en deckarförfattare

/
  • UNDERHÖLL PUBLIKEN. Anna Jansson är bland annat känd för sina deckare om Maria Waern som utspelar sig på Gotland. Här berättar hon för Sandvikenpubliken om en misslyckad författarturné och sitt möte med en stor kille med bomberjacka och grova kängor som visade sig vara en riktig mjukis.
  • BRUKAR INTERVJUA POLIS.
  • FICK SKRATTA. Författare är historieberättare som kan konsten att underhålla sin publik. Det märktes bland de cirka 40 besökarna på författardagen med deckartema i Sandvikens bibliotek.

En sitter och stirrar i månader. En njuter av att skriva, och kan byta mördare halvvägs in i boken. Sandviken bibliotek gästades igår av tre deckarförfattare.

Annons

Svenska folket älskar deckare. På pockettoppen är mer än hälften av titlarna kriminalromaner. Förklaringen sägs vara en klassisk dramaturgi med stegrande spänning i kombination med en spegling av nutiden.

– De senaste åren har svenska deckare blivit så uppkäftiga, de tar upp så mycket, säger så mycket om vår samtid, sa författaren och dramaturgiläraren Hans Carstensen som höll i lördagens författarsamtal på Sandvikens folkbibliotek.

Anna Jansson, känd för sina deckare om Maria Waern, lägger stor möda vid personporträtten och menar att de måste vara så bra så att hon bryr sig om personerna.

– När jag skriver är jag både mordoffret och mördaren, säger hon.

Hennes tips är att skriva om ett ämne som berör en själv, och så berättar hon om att dottern blev kontaktad av en pedofil, och samtidigt blev en idrottslärare anklagad för att ha tjuvkikat på tjejerna i duschen. Det gav henne två perspektiv att använda.

Carin Gerhardsen kan sitta och stirra tomt framför sig i månader innan hon har tillräckligt med detaljer för att börja skriva.

– Att skriva deckare är som en brottsutredning, fast baklänges, säger Håkan Östlundh, som i likhet med de andra två tar hjälp av yrkesverksamma eller före detta poliser för faktagranskning.

Mer läsning

Annons