Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många inhyrda får gå på SMT

/
  • Tanja Rosenfeldt är en av de inhyrda som får sluta på SMT.
  • Tanja Rosenfeldt är en av de inhyrda som får sluta på SMT.
  • Tanja Rosenfeldt är en av de inhyrda som får sluta på SMT.

Övertaligheten på SMT är motsvarande 100-150 jobb. Nu är det klart hur många inhyrda som får gå på olika bemanningsföretag. Tanja Rosenfeldt är en av dem.

Annons

Nedgången för olje- och gasindustrin gör att SMT drar ner. Personal som slutar ersätts inte. En del omplaceras eller lånas ut till enheter som har mer att göra. Förhoppningen är att fler tar ut delpension från 60 år.

Skiftgången dras ner inom rör och primary.

Nu är det klart hur det blir för inhyrd personal.

– Jag kan säga så mycket som att merparten av 70 inhyrda har fått sluta, säger Marie Sahlin, kommunikatör på SMT.

Anställda inom Proffice och Lernia erbjuds nya uppdrag hos andra företag, enligt Jimmy Bergsman, ombudsman vid Metall.

Tanja Rosenfeldt är fackligt avdelningsombud på Adecco där 14 personer sagts upp. Men tre personer har nu anställts av SMT och tre andra personer som kan köra CNC-maskiner får fortsätta på Adecco.

– Det ser inte så bra ut i branschen, mycket är avhängigt Sandvik och Ovako. Mindre bolag har svårt att få vettiga kontrakt. Det är även tufft för bemanningsanställda. Deras trygghet är lägre, de har svårt att få lån och det ställs generellt tuffare krav på dem på jobbet, säger Jimmy Bergsman.

Tanja Rosenfeldt var med i förhandlingarna med arbetsgivaren Adecco.

– Det var tufft, men vi lyckades rädda sex jobb totalt. Vi försökte vara rättvisa och gå efter formell kompetens och då fick CNC-kunskap avgöra.

Själv är hon en av de som får gå på Adecco och hon har varit hemma i drygt två veckor nu.

– Som bemanningsanställd lever du från dag till dag. Du planerar inte någon resa och får dra ner på mat och allt annat. Jag älskar jobbet, att lösa problem i produktionen och att få ta i på golvet. Framöver hoppas jag på att Sandvik ska stå för den trygghet som de har förknippats med historiskt, säger hon.

Mer läsning

Annons