Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Norrsätrabor agera vid brand

Ett rökfyllt trapphus kan bli en dödsfälla.

Räddningstjänsten har informerat de boende på Tallbacksvägen 17 i Norrsätra hur de ska göra om det börjar brinna igen.

– Viktigast är att man stannar i sin lägenhet, säger brandinspektör Magnus Östlund.

Annons

I onsdags inträffade den femte anlagda branden på kort tid på Tallbacksvägen 17. Efter den fjärde branden tidigare i mars fick de boende i det pyromandrabbade hyreshuset veta av Gästrike räddningstjänst, på initiativ av Sandvikenhus, hur de ska bete sig i ett skarpt läge.

– Brinner det i trapphuset eller i en annan lägenhet ska man hålla dörren stängd, stanna i sin lägenhet, larma 112 och invänta hjälp från räddningstjänsten, säger brandinspektör Magnus Östlund.

– Många som dör i bränder omkommer när de i panik rusar ut i ett rökfyllt trapphus.

Brandrök är giftigt och man blir snabbt omtöcknad och desorienterad om man andas in den. Dessutom får man inget syre när man befinner sig i röken och kvävs snabbt. Man ska heller aldrig använda hissen för utrymning.

– Man ska känna till att varje lägenhet är en egen brandcell som står emot brand och är därför en säker plats i minst 60 minuter från det att branden startat, säger Magnus Östlund.

När räddningstjänsten kommer fram ska man ge sig till känna genom att visa sig i ett fönster eller gå ut på balkongen.

– Annat vi tipsar om är att alltid stänga dörrar till källare och tvättstugor så att inga obehöriga kan komma in, det försvårar för den som vill tända på, säger Magnus Östlund.

Mer läsning

Annons