Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saik har miljonskuld

/
  • Sliter för intäkterna. ”Vi sliter med att skapa arrangemang som innehåller mer än världens bästa bandy för att öka publikintäkterna”, säger Lars-Olof Skoog, ordförande i sportsligt framgångsrika men ekonomiskt krisdrabbade Saik bandy.

Sandvikens AIK har fortsatt stora ekonomiska bekymmer.

Bandyklubben har just nu en total hyresskuld på 1 miljon kronor till arenabolaget varav 600 000 beror på årets eftersläpningar.

– Vi har haft det besvärligt men vi ska vi fixa det, säger ordföranden Lars-Olof Skoog.

Annons

Saik hade förra säsongen så dålig ekonomi att elitlicensen var i fara och att klubben ett tag till och med riskerade att gå i konkurs.

Men efter 25-procentiga ackordsuppgörelser med fordringsägare, supporterinsamlingar och olika former av besparingar kunde Saik reda ut den akuta situationen.

Därmed var dock problemen långtifrån över, visar det sig nu.

Ny hyresskuld

Saik har i dag en ny hyresskuld på 600 000 kronor till det kommunala arenabolaget utöver de 400 000 kronor som återstår av den gamla skulden som regleras enligt en särskild avbetalningsplan.

– Som alla föreningar med säsongsbetonad verksamhet har vi likviditetsproblem. Förutom sponsorpengarna börjar intäkterna komma in först när säsongen inleds i november, säger Lars-Olof Skoog.

Dålig publiktillströmning

Trots stora sportsliga framgångar med herrlagets topplacering i elitserien, har publiktillströmningen till Saik-matcherna i vinter varit klart lägre än kalkylerat.

– Vi ligger flera hundra åskådare per match under fjolårets siffror. Nyhetens behag med spel inomhus har tydligen redan gått över. Just nu sliter vi med att skapa arrangemang med inte bara världens bästa bandy, utan även med mycket kul runt omkring så att vi kan höja publikintresset.

Vid ett styrelsemöte efter nyårshelgen tas beslut om någon form av ekonomisk åtgärdsplan.

Håkan Stadin, ordförande i Göransson Arena AB, avvaktar besked därifrån.

– Just nu ligger bollen hos Saik. De ska presentera för oss hur de tänker hantera den här situationen så att vi får någonting att ta ställning till.

Saik var redan för ett år sedan skyldig Göransson Arena AB 623 000 kronor. Klubben gjorde då upp en avbetalningsplan med arenabolaget där kommunkoncernens sponsorbidrag involverades.

Avbetalningsplan

Den gamla skulden betalas av under en treårsperiod genom att en del av sponsorpengarna från Sandvikens kommun, Sandvikenhus och Sandviken Energi går direkt till arenabolaget. Första avbetalningen på 223 000 kronor är redan gjord.

Förutom Saik släpar även Sandvikens ishockeyklubb efter med sina hyror till det kommunala arenabolaget. Skulden är 400 000 kronor.

Mer läsning

Annons