Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sålde för 5 miljoner utan att få växtvärk

/
  • Nina och Lennart Holmgren har flerdubblat omsättningen sedan man tog över handelsträdgården för tio år sedan. På bilden visar Nina krukor som anknyter till ”romantik” som är inne på trädgårdsfronten just nu. ”Från nu och fram till midsommar har vi som mest att göra”, säger Lennart Holmgren, Icahandlaren som blev framgångsrik trädgårdsföretagare i Sandviken.
  • Vårblommor. De söta tusenskönorna trivs bäst i fuktig jord,  i krukor eller utplanterade.
  • Narcissernas gula blommor lyser upp fönsterbrädan som små vårsolar.

Vårruschen har börjat för Lennart och Nina Holmgren som driver Bernö Trädgårdscentrum i Sandviken.

– Från nu och fram till midsommar har vi som mest att göra, säger Lennart Holmgren som räknar med jobb från morgon till sen kväll sju dagar i veckan.

Annons

I lördags utsågs han till Årets företagare i Sandviken vid galan Eldklotet, ett årligt arrangemang som ordnas av intresseorganisationen Företagarna.

Han kan se tillbaka på ett år med stigande försäljning, vilket delvis hängde ihop med utbyggnaden förra våren. Omsättningen ökade med 30 procent och nådde cirka 22 miljoner kronor när bokslutsåret stängde i augusti.

– De nya lokalerna lockade många nyfikna, säger han.

Det var egentligen inte meningen att familjen Holmgren skulle satsa på trädgårdsbranschen.

Var ute efter Ica-butik

De hade sålt livsmedelsbutiken i Örta och var ute efter en större Ica-butik. Så kom grannen med frågan om Holmgrens inte ville ta över handelsträdgården.

– Först sa jag nej, nej, nej, berättar Lennart Holmgren som dock lät sig övertalas.

Han ångrar inte valet.

– Det här är mer omväxlande, säger han.

Familjen tog över Bernö handelsträdgård i april 2001. Från början omsatte firman 5,5 miljoner kronor och var helt inriktad på sommarsäsongen.

– Efter första läroåret insåg vi att vi behövde göra något annorlunda för att få vettig lönsamhet. Vi ville ha en verksamhet som fungerade året runt.

Började sälja presentartiklar

Sortimentet breddades. De vanliga trädgårdsväxterna kompletterades med snittblommor, present- och inredningsartiklar som anknöt till trädgården.

Nästa steg blev att saluföra trädgårdsmaskiner, som trimmers, motorsågar och häcksaxar. Ett tredje steg blev att också sälja släpvagnar.

– Vi har knutit till en bit i taget, säger Lennart Holmgren som sålde flera snöslungor när snön vräkte ned i vintras.

Större ytor

I fjol var det dags att bygga om och utöka sälj- och lagerytorna. Det egna kapitalet hade fyllts på så banken ställde välvilligt upp och möjliggjorde en investering på cirka sju miljoner kronor.

– Vi har växt och ändå lyckats behålla vinsten, konstaterar han nöjt.

Har åtta fast anställda

Företaget sysselsätter i dag åtta fast anställda plus fyra säsongsanställda. Förutom Lennart och Nina jobbar sonen Fredrik, 28, och Anna, 25, i firman.

– Det blir mycket snack om företaget när vi träffas på fritiden, medger Lennart Holmgren som dock inte vågade kasta loss från tvåskiftsjobbet på Sandvik förrän förra våren.

Nu är det trädgårdsföretaget som gäller för hela slanten.

Mer läsning

Annons