Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete ska gynna industrin

/
  • Styrgruppen. Här samlas styrgruppen för Teknikcollege i Gästrikland.
  • Höjer kvalitén. ”Det är ett sätt att höja kvalitén och använda resurserna på ett bättre sätt”, säger Christer Hjertner, produktionschef på SKF Couplings i Hofors.
  • Arbetskraft. ”Industrin är med i det här för att säkerställa tillgången på arbetskraft”, säger Christina Flank Elffors, projektledare för Teknikcollege Gästrikland.
  • Drivande. Kent Bogren, utvecklingsstrateg på Region Gävleborg, är en av de drivande bakom Teknikcollege i Gästrikland.

Tätare samarbete mellan näringslivet och gästrikekommunerna ska medverka till att de tekniska utbildningarna anpassas bättre till vad företagen behöver.
– Industrin är med i det här för att säkerställa tillgången på arbetskraft, säger Christina Flank Elffors, projektledare för Teknikcollege Gästrikland.

Annons

På tisdagen samlades företrädare för näringslivet och kommunerna i Gästrikland och Älvkarleby för att enas om en ansökan om certifiering av ett antal tekniska utbildningar.

– Näringslivet blir mer närvarande och kan medverka till att stimulera eleverna till ytterligare studier, säger Christina Flank Elffors.

De certifierade utbildningarna kommer att bedrivas i nära samverkan med företagen.

– Det är ett sätt att höja kvalitén och använda resurserna på ett bättre sätt, säger Christer Hjertner, produktionschef på SKF Couplings i Hofors, där man redan i dag har bra samarbete mellan näringsliv och skola.

Till att börja med gäller ansökningarna tekniska och industritekniska gymnasieutbildningar och Yrkeshögskolan. Det handlar om cirka 350 utbildningsplatser.

I nästa steg är det meningen att också högskoleutbildningar ska fångas in.

Ett 60-tal företag är engagerade och flera har representanter i den regionala styrgruppen och de tre kommunala styrgrupperna.

Per Andersson, personalchef på Midroc Electro är ordförande i den regionala styrgruppen. Han hoppas att projektet medverkar till att Midroc och andra företag kan påverka innehållet i utbildningarna och lättare kan rekrytera personal med rätt kompetens.

Teknikcollage har startats av drygt 100 utbildningsanordnare runtom i landet. I Hälsingland startades Teknikcollege för ett par år sedan.

– Där har intresset för teknikutbildningar i varje fall inte minskat som vi sett i andra delar av landet, säger Kent Bogren, utvecklingsstrateg på Region Gävleborg som satsat tid och pengar i projektet.

Mer läsning

Annons