Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samlare vill varna för de stulna mynten

Gå ut med exakt vilka mynt som stals ur myntsamlingen i Sandviken. Det tycker svenska myntsamlare som hört av sig till Arbetarbladet.
– Det låter som en bra idé, tycker polisens förundersökningsledare Pelle Sjöberg.

Annons

Det var under natten till söndagen 21 december, som Sven Olof Zachrissons antika myntsamling, värd över en miljon kronor, stals från hans hem i Sandviken.

Med största sannolikhet var det frågan om ett beställningsjobb. Någon måste ha vetat om var myntsamlingen fanns och vad den var värd.

Nu menar svenska myntsamlare att polisen borde gå ut med exakt vilka mynt som stals.

– Vi har diskuterat det, men jag överlåter allt till polisen nu, säger Sven Olof Zachrisson uppgivet.

I Sverige finns Svenska Numismatiska Föreningen som genom sina medlemsföreningar ute i landet kan varna och uppmana till uppmärksamhet för de stulna mynten. Och det finns även nätverk för att varna utländska samlare för mynten.

De samlare som erbjuds att köpa mynten uppmanas att kontakta polisen och på så sätt kan tjuvarna ringas in.

– Jag tycker att det stod ganska bra i tidningen vilka mynt det handlade om, men jag har själv dålig kunskap om antikviteter, säger polisens förundersökningsledare Pelle Sjöberg.

– Nu över jul har vi svårt att göra någonting, då får vi bara beta av det som är akut. Men allt annat lever kvar och det kan bli aktuellt att göra något efter helgerna, menar han.

En person ska ha setts i närheten av villan vid den aktuella tidpunkten, men polisen har ännu inga närmare uppgifter.

Polisen har även gjort en teknisk undersökning av platsen och säkra spår på platsen, men analysen är ännu inte klart. Polisen har också pratat med grannar men det har inte gett något resultat.

I myntsamlingen fanns bland annat 150-200 värdefulla guld- och silvermynt från det antika Grekland, Romarriket och vikingatiden. Det äldsta från omkring 400 före Kristus och de yngsta från vikingatidens slut runt 1066.

Mer läsning

Annons