Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämsta säsongen på 25 år

/
  • Rekorddåligt bärår. Bäruppköparna i Gästrikland håller inte med om SLU:s prognoser om att det är ett bra blåbärsår. ”SLU har nästan alltid fel, så är det varje år. Det känns som ett aprilskämt, folk blir lurade, åker ut och ska plocka blåbär så finns det inget”, säger Åke Andersson, bäruppköpare från Järbo. På bilden är även Kim, 9 år och Sabina, 7 år.

Förra veckan skrev Arbetarbladet om blåbärsäsongen som förväntades blir mycket god enligt SLU:s rapporter.
Men bäruppköparna i Gästrikland har en helt annan uppfattning.
– Sämsta säsongen på 25 år, säger Åke Andersson, bäruppköpare från Järbo.

Annons

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har tagit fram en prognos för blåbär och säger bland annat: ”Ännu ett bra blåbärsår i Norrland”, och ”Bärplockarna i Norrland kan troligen se fram emot ett nytt rekordår.”

Men bäruppköparna i Gästrikland säger tvärtom att det är den sämsta blåbärsäsongen på många år.

– Ja, rekordår blir det nog allt, det blir rekorddåligt med blåbär. Jag har jobbat med bär i 25 år och detta ser ut att bli det sämsta av alla dem, säger Åke Andersson bäruppköpare från Järbo.

Folk blir lurade

Åke brukar kunna köpa in uppåt 130 ton bär per år, detta år förväntar han sig högst 20 ton bär.

Det brukar finnas gott om bärplockare i trakten, bland annat från Polen och Litauen, men just nu åker alla plockare norrut för att leta bär.

– SLU har nästan alltid fel, så är det varje år. Det känns som ett aprilskämt, folk blir lurade, åker ut och ska plocka blåbär så finns det inget.

SLU bygger sina prognoser på provtagningar som gjordes under blomningen tidigt på säsongen, men Åke menar att det är en metod som det inte går att basera en prognos på.

Efter årets blomning kom frost, då försvann ungefär 50 procent av blommorna. Sen kom värmen, då torkade nästan allt det som var kvar. Nu finns nästan inte ens kart i skogen, menar Åke.

Stämmer inte

Torbjörn Lundin, bäruppköpare från Järvsö i Hälsingland köper också in bär från Gävletrakten, även han är skeptisk till SLU:s prognoser.

– Blåbärsprognosen ser väldigt dålig ut, både i Hälsingland och Gästrikland. SLU:s rapporter stämmer inte alls, säger Torbjörn Lundin.

Ola Langvall på enheten för skoglig fältforskning på SLU menar att provtagningen i Gävleborg gjordes så pass tidigt på säsongen att det kan vara förklaringen till att det slog fel.

– Vissa av provorterna besökte vi i maj–juni och det är lite tidigt på säsongen, det är det som gjort att prognoserna blivit osäkra.

Norrland är ganska stort, tyvärr kan vi inte göra en mer detaljerad prognos.

SLU kommer att ge ut en uppdatering av blåbärsprognoserna i samband med att lingonprognoserna släpps nästa vecka.

Mer läsning

Annons