Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandbacka säljs när olagligt beslut rättas

Sandvikens kommun säljer hela eller delar av Sandbacka Park för att rätta sitt beslut om den olagligt byggda femte etappen. Men bara om det inte blir allt för stor förlust.

Annons

Det blir som väntat kommunledningens taktik inför fullmäktigemötet i november.

Kommunjuristen Ulf Back har utrett de olika alternativen för att rätta till beslutet om etapp fem som blev överklagat och underkänt av både länsrätten och kammarrätten. Kommuner får nämligen inte enligt nuvarande lag (som är på väg att ändras) bygga och hyra ut lokaler till privata företag.

Ett alternativ är att avveckla verksamheten. Men enligt kommunjuristen är det knappast möjligt då det finns elva hyresgäster i etappen med kontrakt som sträcker sig flera år framåt i tiden.

Eftersom en av hyresgästerna har kontraktstid ända till 2018 skulle det bli en mycket lång avvecklingstid med risk för skadeståndsskyldighet gentemot hyresgäster och med risk även för att tredje person skulle skadas.

Försäljning av antingen enbart femte etappen eller av hela fastigheten är ett bättre alternativ. Det anser både Ulf Back och kommunledningen.

Stöd för det undantaget har kommunens utredare hittat i förarbeten till en ändring i kommunallagen. Där klargörs det att det undantagsvis kan uppstå sådana situationer där det är helt orimligt för kommunerna att rätta till sina misstag.

Först när det finns ett konkret bud på hela eller delar av fastigheten går det att bedöma om det är rimligt eller orimligt att sälja.

Mer läsning

Annons