Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandnet vill inte prata om intrångsutredningen

Sandviken Energi bekräftade i går på sin hemsida den avslöjade säkerhetsluckan inom stadsdatanätet.

Annons

Enligt företaget har det ännu inte framkommit att någon av Sandnets kunder drabbats av intrång.

Däremot, medger man, har det varit teoretiskt möjligt via manipulativa åtgärder.

Som Arbetarbladet berättade i fredagstidningen visade Daniel Hammarsten hur man med ett snabbt telefonsamtal från dolt nummer kunde skaffa sig de inloggningsuppgifter man behöver för att via Sandnets kundportal gå in i vilket e-postkonto som helst.

– Jag gick in på mina egna konton men hade lika gärna kunnat kapa grannens e-post, sade han, förvånad över hur lättvindigt Sandnet verkar ta på säkerheten.

Kundportalen är nu stängd tills vidare.

”Vi har startat en säkerhetsöversyn med en riktad aktivitet för att lösa den påpekade bristen. Åtgärder kommer inom kort att implementeras”, meddelar Sandnet sina kunder via hemsidor och Facebook.

Snabba åtgärder

Hos Sandviken Energi, ansvarig för Sandnet, var man i går inte så intresserade av att diskutera detaljer i det inledda arbetet.

När Arbetarbladet sökte IT-chefen för att ställa frågor om luckorna i säkerheten och de förändringar i systemet som nu ska göras, valde företaget att i stället skicka fram informations- och marknadschefen Kent Byman för att svara.

– Jag är inte hundraprocentigt säker på att vi ens när utredningen är färdig är beredda att kommentera vad vi har kommit fram till och vad vi har gjort. Av säkerhetsskäl kan det finnas anledning att inte gå ut och prata om det, säger han.

Känner ni till om någon kund fått sitt e-postkonto kapat?

– Nej, vi har inte hört talas om det. Men rent teoretiskt är det naturligtvis möjligt om någon valt att använda sig av manipulativa metoder.

Går ni ut och råder kunderna att byta inloggningsuppgifter?

– Nej, det ser vi ingen anledning att göra det. Vi ser allvarligt på den information vi har fått och har därför vidtagit snabba åtgärder. Vi bedömer att det är tillräckligt.

Mer läsning

Annons