Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik årets favorit bland aktieexperter

Sandvik toppar listan när några av landets främsta aktieexperter rankar vilka bolag de tror går bäst på börsen i år.
Tidningen Dagens Industri har låtit sex aktieplacerare utse de bästa aktierna i sju kategorier.

Annons

Det återstår att se om det blir som experterna tror. I motsvarande omröstning för ett år sedan så vann lastbilstillverkaren Volvo. Hur gick det? Volvos totala avkastning minskade med 4 procent under året.

Dagens Industri berättar inte varför de sex aktieexperterna nu väljer Sandvik. I fjol sjönk Sandvikaktien med 3 procent.

Tidningens reporter Mikael Valenius spekulerar i att nya "drömduon" i Sandviks ledning – styrelseordföranden Johan Molin och vd:n Björn Rosengren – ska "spara och portföljtrimma ett spretigt och underpresterande Sandvik till fornstor lönsamhet".

Han konstaterar dock att fallande olje- och metallpriser, stålkris och avmattning i Kina hittills har gett motvind åt verkstadsjättens gruv- och anläggningsaffärer, rostfria stålprodukter och verktyg.

Sedan 13 december 2010, dagen innan det offentliggjordes att Olof Faxander skulle ta vid som vd, har Sandvikaktien sjunkit drygt 40 procent på Stockholmsbörsen. Under samma period har indexet för börsens 30 största bolag stigit med 26 procent, visar börsstatistiken.

I fjol sjönk index med drygt 1 procent.

Aktieexperterna som Dagens Industri frågat är Simon Blecher på Carnegies Sverigefond, Henrik Didner och Adam Gerge på fondmäklaren Didner & Gerge, finansmannen Gustaf Douglas, finans- och fastighetsmannen Fredrik Lundberg, styrelseordförande i investmentbolaget Industrivärden, och Mats Qviberg med investmentbolaget Öresund.

***

Gilla Arbetarbladet på Facebook för senaste nytt direkt i ditt flöde.

Mer läsning

Annons