Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik bygger nytt rörverk

/

Det blir 300 meter långt och som mest 35 meter brett. Ytan hamnar kring dryga 15 500 kvadratmeter.

Nu står Sandvik SMT i startgroparna för att bygga ett nytt rörverk, ett led i satsningen på att möta den ökande efterfrågan från kärnkraftsverk.

En bygglovsansökan är inlämnad till kommunen och förhoppningen är att produktionen ska vara igång under andra halvan av 2012.

Annons

Satsningen på att öka kapaciteten för tillverkning av höglegerade ånggeneratorrör sker i två steg. Det första handlar om att ett nytt stegvalsverk och en ny ugn som ska öka kapaciteten i det befintliga Rörverk 68. Det beräknas vara klart i mitten av nästa år.

Fyrdubblad kapacitet

Parallellt med den processen pågår nu också förberedelserna för etapp två. Ett helt nytt rörverk ska byggas intill nuvarande Rörverk 68 och Rörverk 98.

– Det är en omfattande investering, det handlar om att fyrdubbla kapaciteten, säger Lena Berg, informationschef på Sandvik Materials Technology, SMT.

Ordrar från Kina

Det är ingen hemlighet att de stora ordrar som kommit från Shanghai Electric Nuclear Power Equipment Company i Kina och franska Areva ligger bakom satsningen.

– Det rör sig totalt om cirka tre miljarder kronor, säger Lena Berg.

Båda beställningarna gäller leveranser från 2013. Vilken betydelse satsningen kommer att få på personalsidan vill Lena Berg inte spekulera närmare i.

Rekryteringar?

– Även om mycket är automatiserat behöver vi givetvis människor som sköter anläggningarna. Men jag vet inte i dag om vi kommer att sköta det internt eller rekrytera externt, säger Lena Berg.

Mer läsning

Annons