Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik favoritaktien i Gästrikland

Svenskarna är ofta lokalpatrioter när de väljer aktier – på gott och ont. I Gästrikland är favoritaktien inte helt oväntat Sandvik.

– Det är inte så vanligt att det ligger världsbolag på mindre orter i Sverige. När det väl gör det får det genomslag i aktieägandet bland dem som bor där, säger Johan Tidestad, Sverigechef för Nordnet.

Annons

Nätbanken Nordnet har listat de mest populära aktierna i de olika landskapen bland deras drygt 200 000 kunder.

H & M är favoritaktie i ett tiotal landskap, och det är sunt, enligt Johan Tidestad. Han jämför H & M med bostadsmarknaden i Stockholm eftersom aktiekursen i huvudsak går i en riktning: uppåt.

– H & M är faktiskt ett bolag som har fog för att vara en folkaktie, eftersom det har gått så jämnt och så bra under så lång tid, säger han.

Industrikoncernen ABB, med rötter och verksamhet i Ludvika och Västerås, är favoriten bland dalmasar och den näst populäraste aktien i Västmanland.

Favoritaktien i Gästrikland är verkstadsbolaget Sandvik, med huvudkontor i Sandviken. Och gruvföretaget Boliden är favoritaktie i Norr- och Västerbotten.

Om man jämför favoriterna i de olika landskapen så är västgötarnas favorit, fordonstillverkaren Volvo, den aktie som har gått bäst hittills i år. Volvo har stigit med nära 60 procent sedan årsskiftet. Blekingebornas favoritaktie, finländska mobiltillverkaren Nokia, har däremot gått sämst av landskapsfavoriterna och tappat 23 procent.

Svenskarna använder sig av en jordnära strategi som liknar miljardären Warren Buffetts, enligt Tidestad. Den handlar om att investera i bolag där man förstår affärsidén, hur bolaget tjänar pengar och där man litar på företagsledaren.

– Vi satsar på stora svenska bolag, varumärken vi känner till, och med företagsledare vi har sett på tv och hört uttala sig i intervjuer, säger han.

De fem vanligaste aktierna att äga är H & M, Ericsson, Volvo, ABB och Sandvik. Av dem är det Volvoaktien som gått starkast, även sett över de senaste tio åren. Ericsson har gått svagast: minus 89 procent på tio år. Johan Tidestad tycker att det är konstigt att aktien år ut och år in fortsätter att vara populärast. Det är som ett dåligt äktenskap, där man blundar för negativa fakta och letar efter positiva signaler om att förhållandet ska bli lika rosenskimrande som på bröllopsdagen.

– Varför Ericsson? Förmodligen av gammal hävd. Anledningen kan vara att vi är trygghetsnarkomaner och gärna gör som resten av marknaden, säger han.

(TT)

Mer läsning

Annons