Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik-forskare fick träffa nobelpristagaren

/
  • FINT MÖTE. Anna Hultin Stigenberg, Ping Liu och Jan-Olof Nilsson träffade Nobelprisvinnaren Daniel Shechtman (med blommorna).

De Sandvikanställda forskarna fick vara med på scenen när nobelpristagaren Daniel Shechtman berättade om upptäckten av kvasikristallerna.

– Vi berättade hur upptäckten fått praktisk tillämpning, sa Jan-Olof Nilsson, seniorforskare på Sandvik i Sandviken, efter föreläsningen på fredagseftermiddagen.

Annons

Nobelpristagaren Daniel Shechtman föreläste på institutionen för materialvetenskap på Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm, dagen innan nobelprisutdelningen.

Vid samma symposium fick Sandvikforskarna Anna Hultin Stigenberg, Ping Liu och Jan-Olof Nilsson berätta om upptäckten som de gjorde tolv år efter Shechtmans sensationella upptäckt.

– Vi upptäckte kvasikristaller i kommersiellt stål. Det var nytt, konstaterar Jan-Olof Nilsson.

De undersökte ett nytt stål för kirurginålar, ett material som var både väldigt hållbart och extremt hållbart. I elektronmikroskopet såg de pyttesmå kristallina partiklar.

Arbetarbladet har tidigare berättat om hur upptäckten ledde till kontakten med Daniel Shechtman. Den israeliska forskaren kom till Sandviken några gånger.

Jan-Olof Nilsson var med på nobelmottagningen i onsdags kväll och fick hälsa på vännen Shechtman.

– Då var det stökigt, folktätt och brusigt. Nu var det lugnare och lättare att komma till tals, säger Jan-Olof Nilsson som passade på att lämna över en personlig present vid träffen på fredagen.

Stålet där Sandvikforskarna hittat kvasikristaller används i dag i bland annat rakapparater.

– Annars finns det inte så mycket tillämpningar ännu, säger Jan-Olof Nilsson.

Mer läsning

Annons