Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik gör sig av med säljare

Sandvik drar ner ytterligare på antalet anställda.

Det handlar om 400 personer inom de numera uppdelade affärsområdena Mining och Construction. Den största delen är tjänstemän på Construction ute i världen. Sandviken kommer att påverkas minimalt av förändringarna.

Bland de 400 jobben finns ett antal förändringar med som redan är genomförda.

Annons

Sandvik gick nu på morgonen ut med ett pressmeddelande om reducerad bemanning inom de två affärsområdena Mining och Construction.

Jan Lissåker, som är ansvarig för Sandviks kontakter med aktiemarknaden, gör bedömningen att Sandviken kommer att påverkas mycket lite av förändringarna. I de här siffrorna finns de redan genomförda förändringarna för Sandviken med. Som Arbetarbladet berättat tidigare är det 32 personer från dåvarande affärsområdet Mining and Construction som lämnar koncernen. Av dem är det endast sju personer som sägs upp.

De stora förändringen nu handlar om Sandvik Constructions säljorganisation ute i världen.

– Vi går från egna försäljare till distributörer. Det innebär att den stora gruppen som drabbas är tjänstemän på Construction, förklarar Jan Lissåker och fortsätter:

– Vi har ett mål att platta till organisationen med snabbare beslutsvägar och då kommer också en del chefsled att tas bort.

Construction har många och små kunder och då passar externa säljare bättre, anser företaget.

Sandvik Mining kommer att behålla sina egna säljare, där handlar det om stora och relativt få kunder.

Det blir många små enheter på global nivå som kommer att drabbas. I de flesta fall kommer endast ett fåtal personer per land och produktionsenhet att drabbas. Lokala förhandlingar kommer att slutförs under första och andra kvartalet 2012.

Sandviks legala enhet i Algeriet kommer att stängas och från och med 2012 sker försäljningen vis distributörer.

Mer läsning

Annons