Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik lägger ner tio fabriker till

/
  • Sandvik vill ännu inte avslöja vilka tio fabriker som nu ska läggas ned. De flesta finns i Europa.

Sandvik fortsätter lägga ner fabriker och påbörjar nu andra steget som omfattar nedläggning av tio fabriker, de flesta i Europa.
– Det är viktigt att vi anpassar oss till en föränderlig global marknad, där förmågan att agera och reagera snabbt är avgörande för långsiktig framgång, säger Sandviks vd Olof Faxander i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

Annons

Vilka fabriker det handlar om avslöjas inte i pressmeddelandet. Det kommer att meddelas lokalt från fall till fall, uppger Sandvik.

Hösten 2013 flaggade Sandviks ledning för att cirka 25 av 150 fabriker skulle läggas ned runtom i världen inom loppet av tre till fyra år.

Fram till nu har stängningen av elva fabriker påbörjats, däribland GVS-fabriken i Sandviken med drygt 110 anställda. Fem enheter hade lagts ned vid årsskiftet.

Det steg som nu påbörjas, med nedläggningen av ytterligare tio fabriker, väntas spara cirka 600 miljoner kronor. Dessutom räknar man med att spara ytterligare kostnader på 480 miljoner kronor.

Sandvikledningen räknar med att det här ska spara totalt 1,1 miljarder kronor i årstakt. Men åtgärderna kostar också – cirka 1,9 miljarder kronor i engångskostnader som belastar resultatet för första kvartalet i år.

– Vi fortsätter nu att optimera försörjningskedjan, vilket kommer att medföra ett flertal fördelar. Vi kommer framför allt att uppnå väsentliga förbättringar av produktiviteten som en följd av kostnadsbesparingar över tid, genom att vi minskar antalet produktionsenheter. Minst lika viktigt är emellertid att vi ökar flexibiliteten, flyttar närmare kunderna och ökar vår kapitaleffektivitet, säger Olof Faxander i pressmeddelandet.

Inte heller vid telefonkonferensen under förmiddagen ville Faxander avslöja vilka fabriker som ska läggas ned.

– De stora effekterna berör verksamheter i Europa, sa han utan att avslöja i vilken mån Sandviken eller övriga Sverige berörs.

Klart är dock att fabriken i Nora är en av de tio som omfattas. Arbetarbladet berättade om nedläggningen för ett par veckor sedan. Ett 70-tal personer förlorar jobben i Nora.

Nora-fabriken ingår i affärsområdet Mining som tar största smällen. Två tredjedelar av neddragningarna sker där.

Mer läsning

Annons