Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik lägger ut IT-servicen– konsulter drabbas

IT-konsulter kan komma att drabbas när Sandvik outsourcar stora delar av koncernens IT-service.

Annons

– Vi kommer att beröras. Sandvik är vår största kund i regionen, säger Per-Olof Hedqvist som leder konsultföretaget Logicas verksamhet i Gästrikland.

Sandvik anlitar i dag cirka 300 IT-konsulter som kompletterar Sandviks egen personal.

Logica har cirka 100 i Gävle–Sandviken-området och drygt 200 i Dalarna.

Även om företaget har cirka 40 000 medarbetare runtom i världen så är de antagligen för små för att tävla med jättar som IBM, HP eller stora indiska IT-företag.

Det är troligt att den eller de som vinner anbudstävlingen också kan ta över mycket av det som Sandvik i dag köper från konsulter.

– Vi ligger lågt med rekrytering tills vi vet mer. Vi tittar bredare och jobbar också med andra kunder, säger Per-Olof Hedqvist.

IT-jätten Fujitsu med cirka 170 000 anställda, varav cirka 50 konsulter i Gävle och Sandviken, är en av aktörerna när det gäller outsourcing.

Företaget har på senare år tagit hand om flera storföretags IT-verksamhet, bland andra Volvo Personvagnar och Husqvarna.

– Jag kan inte säga något om vår relation till Sandvik eller vilka diskussioner vi har, säger Björn Landerberg, marknads- och kommunikationschef i Fujitsu Sweden, som svar på frågan om Fujitsu vill ta över verksamhet som Sandvik är på väg att lägga ut.

Bo Andersson, ansvarig för konsultföretaget Knowits verksamhet i Sandviken, tror att outsourcingen gör att jobb flyttas från regionen. Men konsultföretagen kan också få nya möjligheter att växa och rekrytera, menar han.

– Outsourcingen kan ge fördelar för regionen om man spelar korten rätt, säger Sergio de Brito, regionchef i konsultföretaget Sogeti, som ser fram emot att någon ”global spelare” etablerar sig i Sandviken och säljer tjänster även till andra företag.

Mer läsning

Annons