Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik medger brister i informationen om branden

När branden på Sandvik blossade upp igen hade kommunikatörerna skickats hem. Det bidrog till att det dröjde flera timmar innan ny information spreds via företagets interna kanaler och då var den värsta faran över.

– Det hade varit värdefullt om kommunikatörerna kallats in i god tid, säger Lena Berg, kommunikationschef på Sandvik Materials Technology, SMT.

Annons

Lena Berg och en av trådavdelningens kommunikatörer lämnade Sandviks nödlägesstab till halv två-tiden på torsdagsnatten. I det skedet tyckte räddningsledningen att man hade branden under kontroll.

När branden vid tretiden oväntat blossade upp och kraftig rök spreds över Sandviken så beslutade räddningstjänsten att ett så kallat VMA-meddelande skulle skickas ut till allmänheten. Röken befarades vara giftig och farlig att andas in. Men nödlägesstaben glömde till en början bort Sandviks eget interna kommunikationsnät.

– När det skedde så extremt snabbt hamnade fokus på själva branden. Det tog lång tid innan kommunikatörerna informerades. Det måste vi ta lärdom av, säger Lena Berg.

Den första kommunikatören var på plats igen vid 6.30-tiden och först vid 7.30-tiden fick Sandviks egen personal information via intranätet.

Personalen på trådavdelningen fick snabbt veta vad som gällde. Men i andra delar av industriområdet fortsatte många jobba utan att ha en aning om hur farlig röken kunde vara.

Chefer vaknade av signalen

En del chefer vaknade av VMA-signalen och ringde till sina avdelningar och såg till att personalen stängde dörrar och ventiler. De som ringde till centralvakten fick också tydliga besked.

Thomas Mohlén, ansvarig för nödlägesstaben och säkerhetschef på SMT, konstaterar att rutinerna måste ses över och tydliggöras.

– Den bristande länken var att rätt personer inte fanns på plats tillräckligt tidigt, säger Lena Berg.

Tomas Kärnström, IF Metalls huvudskyddsombud inom SMT, tycker att bristerna i den interna informationen skapade ”onödigt mycket oro”.

Mer läsning

Annons