Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sandvik normgivande för andra industrikoncerner"

Sandviks effektiviseringar är en logisk följd av det förändringsarbete företaget genomgår.
– Sandvik har blivit normgivande för andra stora företag, säger Lars Bengtsson, professor i innovation vid Högskola i Gävle.

Annons

Sandvik skiljer sig från andra svenska stora industrikoncerner. När andra har jagat lägre kostnader genom att förlägga produktionen i låglöneländer har Sandvik samlat produktutvecklingen och stora investeringar i Sandviken.
Sandvik normgivande
– Att Sandvik drar ned antalet anställda är en fortsättning av det förändringsarbetet som koncernen genomgår. Fler svenska företag ser att det på lång sikt inte lönar sig att lägga ut produktionen i låglöneländer. På så sätt har Sandvik blivit normgivande. Närheten mellan utveckling och produktion är viktig. Inom vissa företag har man spritt ut dessa, säger Lars Bengtsson.
I Sandviks fall är det möjligt att ha produktutveckling och tillverkning på samma ort. Koncernen ligger före många konkurrenter i den teknologiska utvecklingen.
Den kompetenshöjning som pågår inom Sandvik ligger helt i linje med utvecklingen på världsmarknaden. Sandviks produktion är kapitalintensiv och därför flyttar inte koncernledningen huvudkontoret i första taget och det är styrka för hela regionen att produktutveckling och huvudkontor ligger kvar i Sandviken, säger han.
Genom att fortsätta effektiviseringarna i Sandviken blir också huvudkontoret kvar i staden, menar Lars Bengtsson.
– Enklare arbetsuppgifter försvinner hela tiden och ersättas av mer kunskapsintensiv industri. Jag är imponerad av Sandviks konsekvens. Att säga upp människor är en del av effektiviseringen. Ett sådant arbete är ofta enklare på pappret än i parktiken. Det tar ofta flera år och Sandvik har inte nått så långt som man önskar ännu, säger Lars Bentsson.
Samtidigt är tanken om allt kunskapsintensivare produktion inte okomplicerad. Länder som Kina och Indien har i dag stor tillgång till välutbildad arbetskraft.
– Men i Sandviks fall gäller inte det, man är så nischad, säger han.
Sandviks neddragningar innebär att det anställningsstopp i ett och ett halvt år.
– Det uppstår ett tillfälligt tapp för unga som utbildar sig, men det vore märkligt om det inte blev en sådan här utveckling, säger Lars Bengtsson.

Mer läsning

Annons