Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik slår ihop affärsområdena som delades upp under Faxanders tid

/

Sandvik slår ihop affärsområdena Mining och Construction – som delades upp för drygt fyra år sedan.
– Det blir jättebra för verksamheten om vi jobbar mer tillsammans, säger Lasse Karlsson, ordförande i IF Metalls bergborrklubb i Sandviken.

Annons

Uppdelningen av de båda affärsområdena var en del i den nya strategi som Sandviks dåvarande vd Olof Faxander lanserade hösten 2011.

Nu skrotas modellen av den nye vd:n Björn Rosengren.

– Produkter utvecklade för kunder inom gruv- och anläggningssegmenten är baserade på gemensamma teknologier med liknande eftermarknadserbjudande. Dessutom delas tillverkningsenheter redan i hög grad med delvis delad försäljningsorganisation.  Genom att slå ihop verksamheterna till ett affärsområde uppnår vi en enklare och mer kostnadseffektiv struktur, säger han i ett pressmeddelande.

Läs också: Sandviks nye vd vill att Sandvik ska bli bättre för varje år.

Lasse Karlsson konstaterar att personalen på Sandvik Mining i Sandviken tillverkar produkter som levereras till både Minings kunder och till Construction. Det kan vara samma produkter, som stänger och borrkronor, som säljs via båda kanalerna.

– Jag hoppas förändringen gör att vi får mer produktion i Sandviken, säger han.

Han tycker inte att uppdelningen som gällt sedan början av 2012 har medfört fördelar för Sandvik.

– Fördelarna hade kanske kommit om produktionen och verksamheten hade växt och båda affärerna blivit större. Tyvärr har ju framför allt Construction minskat mycket, konstaterar han.

Björn Rosengren betonar att den nya affärsmodellen kommer att vara decentraliserad med verksamheterna organiserade i separata produktområden. Varje produktområde ska ha fullt ansvar för sin respektive affär, konstaterar Sandvikledningen.

– Den decentraliserade affärsmodellen möjliggör ett än tydligare fokus och snabbare respons gentemot våra kunder, säger Björn Rosengren.

Det nya affärsområdet ska heta Sandvik Mining and Rock Technology och börjar gälla från 1 juli. Sandvik Minings nuvarande chef Lars Engström, som värvades till Sandvik av Björn Rosengren, blir chef för affärsområdet.

Constructions chef Dinggui Gao lämnar Sandvik.

Räknat på fjolårets siffror hade det nya affärsområdet en fakturering på 30,9 miljarder kronor, en orderingång på 30,2 miljarder och 2,6 miljarder i rörelsevinst.

I verkstäderna inom Rock Tools, som ingår i Sandvik Mining, i Sandviken jobbar i dag 320 Sandvikanställda metallarbetare plus cirka 40 inhyrda. De tillverkar framför allt borrstänger och borrkronor.

Läs också: Cheferna flydde när Sandvik Mining och Construction delades upp.

Läs också: Metallbasen positiv till nya Sandvikchefens linje.

Mer läsning

Annons