Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik startar ny utbildning

/
  • SER LJUST PÅ FRAMTIDEN. Ida Brisfjord och Kristoffer Juhlin tror att utbildningen kommer att leda till något bra.
  • LEDER UTBILDNINGEN. Åsa Nordgren är utbildningschef och tror starkt på den nya Traineeutbildningen.

1 september startar Sandvik och Sandvik utbildning AB ett nytt traineeprogram på Göranssonska skolan.

20 elever får möjlighet till högre kompetens inom Sandviks affärsområden.

Ida Brisfjord, 22, och Kristoffer Juhlin, 18, är två elever som snart börjar utbildningen.

– Jag tycker att det ska bli jätteroligt att börja plugga igen, säger Ida Brisfjord som jobbat på Sandvik SMC i tre år.

Annons

Traineeprogrammet är en ettårig utbildning i samarbete med Sandvik och Sandvik utbildning AB.

De 20 elever som har antagits av 40 sökande får en bred utbildning som är varvad med 60 procent praktik och 40 procent teori.

Kravet för att komma in är att man tidigare har gått en treårig utbildning på Göranssonska skolan. Målet med utbildningen är att ge eleverna kompetenshöjning inom områdena automation, materialteknik, logistik och projektledning.

Utbildningen ger ingen jobbgaranti, men utsikterna för arbete inom Sandvik spås vara goda, enligt Åsa Nordgren, chef för traineeprogrammet.

– Förhoppningen är att eleverna ska knyta kontakter genom skarpa projekt och att det ska leda vidare till en anställning, men det ska också ge en bra grund att stå på för att bygga vidare med en högre utbildning, säger Åsa Nordgren.

Eleverna slipper även ta studielån och stå för egna kostnader av studiematerial, då de blir anställda av Sandvik och får 60 procent av en Sandviksanställds grundlön. Detta var något som lockade Ida Brisfjord och Kristoffer Juhlin till utbildningen.

– Jag tror att det är en bra utbildning och att den kan leda till något bra efteråt. Sedan är det jättebra att vi får lön, säger Kristofer Juhlin som tog studenten på Göranssonska gymnasiet i våras.

– Jag ska läsa automation som inriktning och hoppas på att bli bättre på det jobb jag haft på SMC i tre år och som jag kommer fortsätta med vid sidan av studierna. Skulle det visa sig att det inte leder vidare till något bra får jag väl söka mig till något annat, säger Ida Brisfjord.

I utbildningens läser man projektledning och logistik tillsammans och sedan väljer man någon av de två olika inriktningarna mot automation eller materialteknik.

Dessa inriktningar läser man på Högskolan i Gävle och på Bergsskolan i Filipstad.

– Lönen var definitivt det som lockade. Jag har en lägenhet här i Sandviken som jag måste betala så det var bara positivt. Jag såg denna möjlighet som en gratischans till att få mer kompetens inom det område jag jobbat i tre år, säger Ida Brisfjord.

Kristoffer Juhlin bor i Ockelbo och kommer att pendla i mellan skolan och hemmet. Han ska läsa inriktningen materiallära och ser inte att det skulle vara problem att få jobb efteråt.

– Jag sommarjobbade på SMT i somras och tror absolut att det är en fördel att man har gått denna utbildning om man vill jobba inom Sandvik, säger Kristoffer Juhlin.

Annons