Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik tar större ansvar för gruvbolag i Indonesien

Sandviks etiska ansvar har blivit bättre för det hårt kritiserade gruvbolaget Freeport i Indonesien. Men det finns fortfarande saker att göra.
Det skriver organisationen Swedwatch i en rapport.

Annons

Sandvik är nyckelleverantör till bolaget som bryter guld och koppar i den indonesiska provinsen Papua.

För tre år sedan kom hård kritik från Swedwatch för bristande etiskt ansvar. Freeport har länge kritiserats för miljöförstöring och oetiska betalningar till indonesisk militär som beskyddar gruvan.

Som leverantör av utrustning och med personal i området blir Sandvik ”delägare i problemet”, anser organisationen.

I en uppföljningsrapport konstateras att Sandviks verksamhet sedan dess utökats. I dag finns 350 anställda på platsen och värdet av tjänsterna var under 2008 drygt 460 miljoner kronor.

Sandvik anser fortfarande att man inte har ett kundansvar som leverantör till gruvan, bara för den egna verksamheten. Alternativet skulle vara att avsäga sig uppdrag, något som inte är aktuellt när det gäller Freeport. Men gruvbolaget har delgivits Sandviks generella syn på etik och miljö.

Swedwatch har tolkat svaren som att steg ändå gjorts i riktning mot ett kundansvar. I dag finns även en handlingsplan för att öka andelen anställda papuaner och företagets uppförandekod ska införas lokalt. Det välkomnas även om det går att göra mer, tycker Swedwatch.

Annons