Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvik vill samarbeta mer med andra företag i regionen

/
  • Petra Einarsson önskar mer samarbete med regionens företag.
  • Infrastrukturministern Anna Johansson talade på ett seminarium om logisitik.
  • Monica Jacobsson, ordförande i kommunfullmäktige, och Anna-Louise Kleen, ordförande i Företagarna i Sandviken, klippte bandet och invigde mässan.

Sandvik behöver samarbeta mera med andra företag i regionen.
– Vi måste våga göra varandra bra, sa Petra Einarsson,
Det var ett av budskapen när Petra Einarsson, chef för Sandvik Materials Technology (SMT), framträdde på Företagarforum i Göransson Arena i Sandviken.

Annons

Temat för årets Företagarforum är "Framtidens industrier" och vad som kan och bör göras för att utveckla industrin i regionen.

Petra Einarsson anknöt till det aktuella läget på Sandvik där mycket handlar om att sänka kostnader och hitta nya vägar för affärerna när det går dåligt för den viktiga olje- och gasindustrin.

– Vi behöver er hjälp för att föra över fasta kostnader till rörliga kostnader, sa hon.

För två år sedan var hon med på Företagarforum för första gången. Då träffade hon flera entreprenörer och pratade om säkerhetsfrågorna på SMT. Det ledde till ett närmare samarbete om säkerheten när entreprenörerna är inne på industriområdet och jobbar.

– Att mingla, lyssna och mötas är jätteviktigt, sa Petra Einarsson när Arbetarbladet fick en pratstund med henne i vimlet.

Hon hoppas att mötena också den här gången kan leda till vidgat samarbete med andra företag, kanske om verksamheter som kan lyftas ut ur det stora företaget.

Paneldebatten som inledde företagarmässan handlade också om besöksnäringen.

– Det är också en basindustri, menade Jonas Bauer, destinationschef för Skistar i Sälen.

Han pratade bland annat om satsningen på att bygga flygplats och handelscentrum vid Sälenfjällen, i samarbete med skidanläggningarna i Idre och norska Trysil och Engerdal.

– Det finns 2 400 jobb i Sälenfjällen. Vår utmaning är att säkerställa också åretruntarbeten. Då måste tillgängligheten förbättras, sa Jonas Bauer.

Ann-Louise Kleen, ordförande i företagarföreningen i Sandviken, är en av dem som håller i trådarna för mässan.

Hon hoppas att det kommer minst lika många besökare som förra gången då man räknade till cirka 11 000 personer.

Montrarna är något färre i år men det är fler, mer genomtänkta seminarier, konstaterar hon.

På torsdagen diskuterades till exempel logistik och vad som krävs för att transporterna ska fungera bättre med bland andra infrastrukturministern Anna Johansson.

– Det är viktigt att personer får träffas. Vi har ett gemensamt ansvar för att se till att vi får en attraktivare region, säger Ann-Louise Kleen.

Mer läsning