Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikbranden släckt

/

Branden på Sandviks trådavdelning i Sandviken tycks nu vara släckt. Det pyr inte längre, var beskedet från företagets egen brandkår på måndagsmorgonen.

– Betningen är totalförstörd. Det är för tidigt att säga hur pass skadade övriga maskiner är, säger Lena Berg, kommunikationschef på Sandvik Materials Technology (SMT).

Annons

På måndagsmorgonen ordnades ett möte med personalen där ledningen berättade om läget och hur den närmaste framtiden ter sig. I mötet deltog också Jonas Gustavsson, chef för produktområdet Wire and Heating och från 1 maj chef för hela SMT.

Tills vidare får större delen av de cirka 250 personer som jobbar på Tråd i Sandviken gå hemma med lön.

Från i dag måndag jobbar tjänstemän, tekniker och underhållspersonal "som vanligt". Kontorslokalerna går att använda, meddelar Ulrika Porath, kommunikatör på SMT.

Saneringsarbetet påbörjades i lördags kväll. Parallellt med att man undersöker i vilken mån och när produktionen kan återupptas i de brandhärjade och rökskadade lokalerna undersöks möjligheterna att dels flytta betningen, dels övrig produktion till andra enheter inom Sandvik.

Samtliga produkter måste gå igenom betbaden innan de kan bearbetas. Alternativen är att beta detaljerna i antingen Sandviks anläggning i Hallstammar eller hos Fagersta Stainless som levererar trådmaterialet.

Tillverkningen av slutprodukterna kan komma att flyttas till Sandviks enheter i exempelvis Hallstahammar, Scranton i USA eller till Brasilien.

För att personalen ska hållas informerad och även kunna ställa frågor har produktenheten i Sandviken startat en Facebook-grupp, berättar Ulrika Porath.

Ända fram till söndagen pyrde det fortfarande i brandresterna. Under natten till måndagen behövde brandmännen dock inte längre spruta vatten.

Trådavdelningen i Sandviken tillverkar rostfri tråd för bland annat svetsning, fjädrar och medicinska ändamål.

Mer läsning

Annons