Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken äventyrar flyktingbarns säkerhet

Sandvikens kommun får allvarlig kritik för sitt sätt att ta hand om ensamkommande flyktingbarn.
Enligt en tillsyn som länsstyrelsen gjort är bristerna på asylboendet i Björksätra så stora att barnens trygghet och säkerhet äventyras.
Föreståndaren har redan skiljts från sin befattning.

Annons

Sandviken har valt att bygga upp ett eget asylboende i stället för att anlita något av de privata behandlingshem som tar emot ensamkommande flyktingbarn.

En granskning som nu gjorts avslöjar att det finns omfattande brister i omhändertagandet av barnen. Länsstyrelsen använder begreppet ”allvarlig kritik”, vilket är ovanligt i tillsyns-ärenden.

”Otydlig styrning”

– Även om det ser allvarligt ut har inga barn farit illa. Vi har en duktig personal och en verksamhet som fungerat bra. Men ledningen och styrningen har varit otydlig, säger Hans-Olov Frestadius (S), individ- och familjeomsorgsnämndens ordförande.

Framför allt är det i frågor som rör barnens trygghet och säkerhet som de stora bristerna finns. Enligt lagstiftningen ska HVB-hem ha tillgång till personal dygnet runt. Men så var det inte på Pangea när granskningen genomfördes.

Enligt länsstyrelsen är inte heller lokalerna i Björksätra med uppdelning på två olika huskroppar ändamålsenliga. Personalen saknar möjlighet att ha den överblick som behövs för att förhindra konflikter, missförhållanden och tillbud.

– Vi har redan börjat göra vissa åtgärder genom att bland annat se över möjligheten att täta ihop det till en huskropp.

Olika uppfattningar

När länsstyrelsens inspektörer frågade personalen om viken behandlingsmetodik de tillämpar svarade de intervjuade att den utgår från en miljöinriktad behandlingsmodell. Men föreståndaren hade en annan uppfattning. Han ansåg att behandlingen är individuellt anpassad. Enligt länsstyrelsen är det IFO-nämnden som inte tydliggjort uppdraget.

– Det är naturligtvis allvarligt att föreståndare och personal inte har haft samma uppfattning om viken behandlingsmodell man tillämpar. Bristerna i ledning och styrning har också gjort att föreståndaren skiljts från sin uppgift, säger Hans-Olov Frestadius.

Per Lodin, ungdomsenhetens chef, fungerar nu som tillförordnad chef för Pangea i avvaktan på att en ny föreståndare ska rekryteras.

Mer läsning

Annons