Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken bäst på pappaledighet

Gävleborgs pappor har blivit bättre på att vara föräldralediga och avancerar från en 16:e till en 12:e plats i riksligan. Bäst i länet, för tredje året i rad, är fäderna i Sandviken.

Annons

I går presenterade TCO sitt årliga pappaindex som visar andelen män som plockat ut föräldrapenning det senaste året.

Gävleborg ligger över riksgenomsnittet och åtta av de tio kommunerna har flyttat fram sina positioner.

Fortfarande är det fäderna i Sandviken som är bäst på att vara hemma med sina barn även om papporna i Ockelbo och Bollnäs har gått framåt.

Gävleborgs-fäderna är föräldralediga i större utsträckning än rikspappan men de tar ut något färre föräldradagar. 45,1 procent av alla som var inskrivna som föräldralediga under 2008 var pappor jämfört med 44 procent i riket som helhet.

TCO konstaterar i sin mätning att jämlikheten fortfarande är långt borta.

Den dagen pappaindex ligger på 100 tar mammor och pappor ut lika mycket föräldraledighet. Med dagens förändringstakt kommer det att ta 52 år innan vi når dit.

Pappaindex för riket ökade under 2008 från 36,6 till 37,8. Ökningen orsakas av att papporna som är hemma med sina barn plockar ut flera dagar nu än tidigare. Andelen män som är föräldralediga ligger dock kvar på samma nivå som 2007.

Bäst i landet är männen i Karlsborg medan Eda hamnar i botten av kommunlistan. Bland länen toppar Västerbotten medan Skåne har jumboplatsen.

Annons